Perussuomalaiset opiskelijoiden suosikki

Perussuomalaiset on suosituin puolue opiskelijoiden keskuudessa. Taloustutkimuksen mukaan 15 prosenttia opiskelijoista samastuu perussuomalaisiin. Puolueen konservatiiviset arvot viehättävät monia, vaikka puolue ei ole erityisesti profiloitunut opiskelijoiden asioiden ajajana.

Kotimaa
Perussuomalaisia juhlimassa Lappeenrannan vaaliyössä
YLE Etelä-Karjala

Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksessa opiskelevat Laura Kääntä ja Niina Günther ovat pohtineet perussuomalaisten äänestämistä.

- Olen saanut sen käsityksen, että he edustavat suomalaisia perusarvoja, isänmaallisuutta ja kristinuskoa, Günther, 21, sanoo.

Laura Kääntä äänesti viimeksi SDP:tä, mutta perussuomalaiset oli hänelle yksi vaihtoehto:

- On hyvä, että he ajavat meidän suomalaisten asioita. Suomen pitäisi pitää pintansa eikä aina mennä, kuten EU haluaa, Kääntä, 23, toteaa.

Perussuomalaisilla enemmän opiskelijakannattajia kuin kokoomuksella ja vihreillä

Taloustutkimuksen tekemästä Suomi tänään -tutkimuksesta käy ilmi, että perussuomalaisiin samastuu 15 prosenttia suomalaisopiskelijoista. Perinteisesti opiskelijapuolueina pidetyt kokoomus ja vihreät saavat kumpikin vain 11 prosentin kannatuksen.

Korkeakouluissa perussuomalaisten kannatus on vähäistä, ja puolueen kannatus tulee ennen muuta ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevilta. Tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen Taloustutkimuksesta arvioi, että ammattiin opiskelevat kokevat perussuomalaisten konservatiiviset arvot omikseen.

- Ne vetoavat vähemmän koulutettuihin, koska heille globalisaatio ja kansainvälistyminen eivät ehkä merkitse niin merkittävässä määrin mahdollisuutta. Korkeasti koulutetuille globalisaatio luo uramahdollisuuksia, vähemmän koulutetut pelkäävät sen vievän työpaikat, Rahkonen sanoo.

Maahanmuuttovastaisuus vain pieni tekijä

Perussuomalaisten nousun taustalla on protestihenkeä nykymenoa vastaan. Paljon puhuttu maahanmuuttovastaisuus ei tutkimuspäällikkö Juho Rahkosen mukaan ole tuonut perussuomalaisille opiskelijoilta enempää kuin korkeintaan kymmenesosan kannatuksen kasvusta.

- Rasismin merkitystä on liioiteltu, ja pitäisi nähdä koko kuva ilmiöstä. Konservatiiviset arvot ovat nuorten parissa nousussa, ja he hakevat vakautta. Perussuomalaisten antama lupaus turvallisesta ja hyvästä Suomesta, eräänlaisesta lintukodosta, on tuonut opiskelijoilta kannatusta, Rahkonen arvioi.

Nuorten kannatuksen kestävyys puolueen kohtalonkysymys

Opiskelijat ja erityisesti nuoret ovat perinteisesti olleet liikkuvia äänestäjiä, jotka vaihtavat puoluetta herkästi. Puoluekannastaan varmojen osuus on vähäisempi kuin vanhoissa ikäluokissa. Esimerkiksi Taloustutkimuksen kyselyssä 47 prosenttia ei osannut sanoa, mihin puolueeseen samastuu.

Perussuomalaisilla on mahdollisuus säilyttää asemansa suurena puolueena, jos he onnistuvat säilyttämään opiskelijoilta saamansa kannatuksen. Tämä ei kuitenkaan ole itsestään selvää.

- Nuoret ihmiset ehkä vähän shoppailevat poliittisia aatteita, mutta silti tällä hetkellä näyttää, että perussuomalaiset ovat onnistuneet iskemään kultasuoneen myös opiskelijoiden kohdalla, Rahkonen sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset / Antti Laakso