Vasemmisto vaalivoittoon - Tanska saa naispääministerin

Vasemmisto-keskustalaisen opposition liittouma on voittanut Tanskan parlamenttivaalit. Sosiaalidemokraattien johtajasta Helle Thorning-Schmidtistä tulee Tanskan ensimmäinen naispääministeri. Oikeistohallituksen pääministeri Lars Løkke Rasmussen on jo jättänyt eronpyyntönsä.

Ulkomaat
Helle Thorning-Schmidt tulee ulos äänestyskopista.
Helle Thorning-Schmidt äänesti Kööpenhaminassa torstaina.Erik Refner / EPA

Vasemmiston liittouma sai äänistä 50,3 prosenttia. Siten vasemmisto saa 179-paikkaisille kansankäräjille 92 edustajaa eli niukan viiden paikan enemmistön.

Nykyinen oikeistoliberaalin Venstren ja konservatiivisen kansanpuolueen yhteishallitus ja sitä tukeva kansanpuolue saivat 49,7 prosentin ääniosuuden ja 87 kansankäräjäpaikkaa.

Venstre sai yhden paikan lisää ja on edelleen edelleen kansankäräjien suurin puolue, nyt 47 paikalla. Sosiaalidemokraateilla on uusilla kansankäräjillä 44 edustajaa eli yksi vähemmän kuin vanhoilla kansankäräjillä.

Venstreä edustava pääministeri Lars Løkke Rasmussen kävi perjantaina aamupäivällä jättämässä eronpyyntönsä kuningatar Margareetalle. Rasmussenin hallitus jatkaa toimitusministeristönä, kunnes Helle Thorning-Schmidt muodostaa Tanskalle uuden hallituksen. Hän on sanonut aloittavansa hallitusneuvottelut saman tien.

Uuden hallituksen suurin haaste on talouskriisi. Sosiaalidemokraatit ovat ehdottaneet julkisen rahoituksen lisäämistä ja varakkaiden veronkorotuksia. Lisäksi kaikkien työviikkoa pidennettäisiin tunnilla.

Siirtolaisvastaiset oikeistopopulistit menettivät kolme paikkaa

Vasemmistoliittoumaan kuuluvalle sosialistiselle kansanpuolueelle vaalit toivat 16 paikkaa. Liittouman muista puolueista radikaalit saivat 17 ja yhtenäisyyslista 12 edustajaa. Lisäksi vasemmistoliittouma saa kolme Grönlannin ja Färsaarten neljästä paikasta.

Suhteellisesti voitokkaimpia olivat radikaalit ja yhtenäisyyslista. Kumpikin sai kahdeksan paikkaa lisää viime vaaleihin verrattuna. Sosialistinen kansanpuolue hävisi peräti seitsemän paikkaa.

Vaalien suurin häviäjä oli kuitenkin Venstren hallituskumppani, konservatiivipuolue. Se menetti kymmenen paikkaa. Edustajanpaikkoja sille tuli kahdeksan. Oikeistopopulistinen kansanpuolue sai 22 paikkaa eli kolme vähemmän kuin edellisissä vaaleissa. Liberaaliliittouma sen sijaan sai neljä lisäedustajaa eli yhdeksän paikkaa.

Vaalien äänestysvilkkaus oli 87,7 prosenttia eli korkein 27 vuoteen.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, YLE Uutiset