1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hyviä muotoiluideoita ilman valmistajaa

Nuorilla muotoilijoilla on vaikeuksia löytää valmistajia tuotteilleen. Habitare-sisustusmessujen yhteydessä järjestettiin kolmannen kerran kilpailu, jossa nuorten suunnittelijoiden töitä markkinoitiin yrityksille.

Jacob Schenk esittelee Tick-pöydänjalkaa. Kuva: YLE

Aalto-yliopistosta valmistunut Jacob Schenk osallistui Protoshop-kilpailuun kahdella työllä, joista molemmat valittiin esiteltäviksi Habitareen. Lina-sohva muokkautuu käyttäjän tarpeen mukaan ja Tick-pöydänjalka muuttaa minkä tahansa levyn pöydäksi.

- Olen kai onnekas, Schenk hymyilee. Tämä on nuorille suunnittelijoille helppo väylä esitellä tuotteitaan.

Imu Design -näyttelyorganisaatio järjesti Protoshop-kilpailun nyt kolmannen kerran. Uudet muotoilijat voivat hakea kilpailuun alkuvuodesta. Muotoilun asiantuntijoista koostuva raati päättää, mitkä tuotteet valmistetaan prototyypeiksi messuille. Tänä vuonna viimeiseen vaiheeseen pääsi 11 prototyyppiä, jotka esiteltiin Habitare-messuilla.

Itsevalmistaminen riskialtista

Suomessa valmistuu paljon suunnittelijoita, mutta yhteistyön aloittaminen yritysten kanssa takkuaa. Erityisesti nuoret huonekalusuunnittelijat kamppailevat valmistajien löytämisen kanssa. Suunnittelijoilla ei ole usein valmista suhdeverkostoa eikä markkinointiväyliä.

- Kyllähän sopivan valmistajan löytäminen on haasteellista. Ja jos tuotetta päättää valmistaa itse, joutuu ottamaan ison riskin, Panelled-valaistuksella Protoshopiin osallistunut Riina Ek pohtii.

Protoshopin kuraattorina toimiva Imu Designin muotoilija Saara Renvall kertoo, että tapahtuma perustettiin auttamaan nuoria suunnittelijoita tuomaan esille ideoitaan ja tuotteitaan.

- Ostajia on, ideoita on, mutta valmistaja puutuu, Renvall kuvailee tyypillistä tilannetta.

Hän heittää pallon myös yrityspuolelle. Siellä pitäisi olla enemmän rohkeutta nuorille muotoilijoille.

- Yritysten pitäisi rohkaistua tekemään jotain erilaista. Protoshopin tuotteet eivät ole ehkä helpoimmasta päästä, ne ovat uudenlaisia.

Renvall kertoo, että tapahtuman järjestäjät iloitsevat, jos yksikin tuote pääsee valmistukseen Protoshopin kautta. Toistaiseksi tuotteita on kahden vuoden aikana päässyt tuotantoon neljä tai viisi.

Palaute auttaa

Riina Ek kertoo, että messuilta saatu palaute on ollut erittäin arvokasta. Tapahtumasta on myös löytynyt kontakteja mahdollisiin alihankkijoihin.

- Palaute on auttanut miettimään, miten lähdetään tästä eteenpäin. Varmaan lähdemme nyt itse kehittämään tuotetta eteenpäin, Ek kertoo.