1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. velkakriisit

Kreikan sairaaloita lääkeboikottiin

Sveitsiläinen lääkejätti Roche on The Wall Street Journalin mukaan lopettanut lääkkeiden jakelun Kreikassa valtion rahoittamille sairaaloille, jotka eivät ole maksaneet laskujaan. Vastaavasti lääkkeiden viemistä on tehostettu sellaisille apteekeille, jotka ovat maksaneet laskunsa luotettavammin.

Kuva: EPA/ ORESTIS PANAGIOTOU

Sairaaloiden potilaat joutuvat nyt hankkimaan lääkkeensä itse paikallisista apteekeista ja hoitoa saadakseen viemään itse esimerkiksi tiputuksessa annettavat lääkkeet sairaalaan.

Roche toimittaa sairaaloille muun muassa syöpälääkkeitä. Aikaisemmin myös tanskalainen Novo Nordisk on lopettanut joidenkin lääkkeiden toimittamisen Kreikkaan ja useat yritykset seuraavat kreikkalaisten maksukykyä tarkasti.

Rochen pääjohtaja Severin Schwan sanoo, että potilaat eivät jää järjestelyn vuoksi ilman lääkkeitä, ja että samanlaisiin toimiin saatetaan jatkossa joutua myös Espanjassa, Portugalissa ja Italiassa. Schwanin mukaan joillain sairaaloilla on jopa kolme neljä vuotta vanhoja laskuja maksamatta.

Kreikan sairaaloiden maksuvaikeudet johtuvat osittain valtion menojen leikkauksista, mutta Kreikan terveydenhuoltoa on syytetty myös tuhlaavaisuudesta.