Majakat halutaan pois Liikennevirastolta

Suomen Majakkaseura on turhautunut Liikenneviraston haluttomuuteen avata perinteikkäitä majakoita yleisölle. Seuran puheenjohtaja Pekka Väisänen siirtäisi majakat parempiin käsiin. Seura vaatii Harmajan, Rönnskärin, Russarön ja Kallbådan majakoita yleisökäyttöön.

Harmajan majakka Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

- Majakat ovat nyt väärissä käsissä. Liikennevirastoa majakkaperinteen avaaminen ei tunnu kiinnostavan. Majakat voisi siirtää Senaatti-kiinteistöille ja Metsähallitus hoitaisi niitä, Väisänen lataa.

Hänen mukaansa majakat on pidetty turhaan kiinni vetoamalla muun muassa turvallisuuteen. Muun muassa Harmaja on kunnostettu vuonna 2000, mutta sisälle ei pääse. Russarön saarelle voi nousta oppaan kanssa, mutta majakan ovet eivät aukea.

- Russarö eli Hangon silmä on ehkä tunnetuin majakka, joka täyttää 150 vuotta vuonna 2013. Hangon matkailulle avaaminen olisi iso juttu.

Myös Suomen vanhin, toiminnassa oleva majakka Rönnskär on pysynyt suljettuna, vaikka saarelle on päässyt oppaan kanssa ja puolustusvoimien luvalla. Väisänen laskee, että majakan remontti nielisi korkeintaan 5 000 euroa.

- Kyse on puhtaasti asenteesta. Vuosittain majakoissa käy jo nyt tuhansia ihmisiä.

Kallbåda on vuokrattu yksityiselle matkailuyritykselle. Majakka kunnostettiin valtion rahoin kymmenisen vuotta sitten.

- Valtion rahaa paloi satoja tuhansia. Yritimme saada Kallbådaa yleisökäyttöön, mutta turhaan. Taustalla saattoi olla myös paikallispolitiikkaa, Väisänen toteaa.

Kallbåda ja Rönnskär sijaitsevat Kirkkonummella. Russarö on Hangon edustalla ja Harmajan majakka seisoo Suomenlinnan edustalla Helsingissä.