1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Vihreät ja piraattipuolue voittivat Berliinin vaalit

Saksan pääkaupunkia Berliiniä hallitsevat sosiaalidemokraatit menettivät ääniä sunnuntain osavaltiovaaleissa, mutta SPD on edelleen osavaltion suurin puolue. Osavaltiohallituksen pohja lienee kuitenkin muuttumassa. SPD:n uudeksi kumppaniksi ennakoidaan vihreitä, jotka ohittivat kannatuksessa selvästi vasemmistopuolue Linken. Suurin voittaja oli kuitenkin piraattipuolue.

Ulkomaat
Piraattipuolueen tukijat kaulailevat juhliessaan voittoa.
Piraattipuolueen tukijat juhlivat hyvää tulostaan.EPA/ STEPHANIE PILICK

Sosiaalidemokraatit menettivät 2,5 prosenttiyksikköä vuoden 2006 vaalituloksestaan. Kristillisdemokraatit puolestaan voittivat lähes saman verran eli 2,1 prosenttiyksikköä. SPD on kuitenkin edelleen Berliinin osavaltion suurin puolue 28,3 prosentilla äänistä. CDU:n kannatus on 23,4 prosenttia.

Vaalien suurin suhteellinen voittaja on piraattipuolue. 8,9 prosenttia äänistä tuo vuonna 2006 perustetulle puolueelle ensi kertaa paikkoja.

Vahva voittaja ovat myös vihreät. 4,5 prosenttiyksikön lisäys nostaa puolueen 17,6 prosenttiin ja SPD:n todennäköiseksi kumppaniksi osavaltiohallituksessa. Myös CDU:ta pidetään SPD:n mahdollisena hallituspuolueena. SPD:n nykyinen kumppani Linke menetti 1,7 prosenttiyksikköä äänistään ja putosi 11,7 prosenttiin.

Pahiten vaaleissa kävi liberaalipuolue FDP:lle, CDU:n kumppanille Saksan liittohallituksessa. Berliinin vaalit jatkoivat FDP:n tappioputkea osavaltiovaaleissa. 5,8 prosenttiyksikön pudotus tarkoittaa sitä, että puolue sain vain 1,8 prosenttia äänistä. Siten se jäi alle äänikynnyksen eikä pääse enää osavaltioparlamenttiin.

Äänestysprosentti nousi pari prosenttiyksikköä eli 60,2 prosenttiin.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi