Käyttöohjeita ei aina kannata noudattaa

Erään jääkaapin käyttöohjeissa neuvotaan säilyttämään liha avatussa pakkauksessa, jotta sen pinta pääsee kuivumaan. Lisäksi kovien juustojen säilyttämistä jääkaapissa ohjeistetaan välttämään. Satakunnan Martoissa näitä säilytysohjeita ei allekirjoiteta.

jääkaapit
YLE / Päivi Meritähti

Käyttöohjeissa neuvotaan säilyttämään liha avoimena, eli avaamaan lihapakkaukset tai säilytysastioiden kannet. Selitykseksi annetaan lihan pinnan kuivumisen vähentävän bakteerikasvustoa ja pidentävän siten lihan säilyvyyttä.

Satakunnan Marttojen kotitalousneuvoja Teija Mäkelä ei näe pinnan kuivattamisessa järkeä vaan toteaa kuivumisen heikentävän lihan rakennetta. Säilytykseenkin hänellä on muita ehdotuksia.

- Useimmat kotitaloudet ostavat lihatuotteet vakuumipakkauksissa ja niitä en lähtisi erikseen avaamaan. Jos liha ostetaan tuoretiskiltä, niin suositellaan, että liha otetaan myyntikääreistä ja siirretään omaan rasiaan. Tämä rasia peitetään sitten esimerkiksi tuorekelmulla tai alumiinifoliolla hygienian säilymisen vuoksi.

Juustot pois jääkaapista?

Jääkaapin käyttöohjeen mukaan jääkaapissa ei pitäisi säilyttää ollenkaan kovia juustoja, esimerkiksi parmesaania. Mäkelän mukaan juustot pitää kuitenkin säilyttää kylmässä.

- Nykypäivänä kotitalouksissa harvoin on muuta kylmäpaikkaa kuin jääkaappi. Juustoissa pätee periaatteessa sama kuin muissakin maitotaloustuotteissa, eli jääkaapissa säilytetään. Kovan parmesaanin säilyttäisin alkuperäispakkauksessa mielellään jääkaapin lämpimämmissä osissa.

Vaikka tuotteita säilyttäisikin jääkaapissa "väärällä hyllyllä" ei Mäkelä usko sillä olevan vaikutusta tuotteen pilaantumiseen lyhytaikaisessa säilytyksessä.

Lähteet: YLE Satakunta