1. yle.fi
  2. Uutiset

Pilates on soittajan kaveri

Soittaminen ja laulaminen ovat kokonaisvaltaista työtä. Keholla luodaan vahvasti ääni ja kropan jännitykset vaikuttavat sointiin. Radion Sinfoniaorkesterissa käyrätorvea soittava Tommi Hyytinen löysi avun syvävenyttävästä pilateksesta.

Pilates-menetelmä
Tommi Hyytinen venyttää käsi pään takana epäkäslihasta
YLE / Raila Paavola

Selän asento kertoo kuinka muusikko käyttää kehoaan. Lantion, rintakehän ja pään asennon pienillä muutoksilla saadaan paljon aikaan. Rintakehän liikkuvuuden parantaminen lisää kapasiteettia hengitykseen, mikä on tärkeää niin laulajille kuin puhaltajille.

- Kehon kannatus ja jännitys vaikuttavat siihen, onko ääni ahdistunut vai vapaa, Hyytinen kertoo.

Pilateksella vahvistetaan vakauttavia lihaksia ja rentoutetaan jännittyneitä pintalihaksia. Kun keho ja hengitys avautuvat, myös sointi paranee.

Naama väsyy

Hyytisen oma soitin, käyrätorvi, vaatii fyysistä työtä. Kehon pitää venyä, kun yläoktaavissa tarvitaan vahvaa ilmanpainetta ja alaoktaavissa voimakasta ilmavirtaa.

Valtaosa suomalaisista kärsii niska- ja hartiaseudun ongelmista. Muusikolla kestojännitys vaikuttaa heti työn laatuun. Puhaltajilla myös kasvo- ja purentalihakset ovat kovilla.

- Jos niska on lukossa, naama väsyy soittaessa, Hyytinen kertoo.

Soittimesta riippuu millaiset venytykset sopivat soittajalle parhaiten. Nyrkkisääntö on, että vain lyhyitä, pumppaavia venytyksiä ennen konserttia.

- Yli puolen minuutin pitkäkestoiset venytykset vievät hermotuksen ja voimantuotannon pois lihaksesta, eli sopivat vasta keikan jälkeen, neuvoo Hyytinen.

Tommi Hyytinen kiertää perehdyttämässä soittajia ja laulajia pilateksen saloihin. Tekeillä on myös kirja pilateksesta muusikoille.

Lähteet: YLE / Keski-Pohjanmaa

Lue seuraavaksi