Sotilasläänin esikunta lakkautusuhan alla Hämeenlinnassa

Länsi-Suomen sotilasläänin komentaja, kenraalimajuri Juhani Kääriäinen ei ota vielä kantaa puolustusalan työpaikkojen mahdolliseen vähenemiseen Hämeenlinnassa. Puolustusvoimain komentaja, kenraali Ari Puheloinen on linjannut, että sotilasläänien esikunnat voitaisiin lakkauttaa.

Suomen sotilasläänit
punatiilinen esikuntarakennus
Sotilasläänin esikunnan rakennus Hämeenlinnassa Suomen kasarmilla.YLE / Ville Välimäki

Puheloinen sanoi maanpuolustuskurssin avajaisissa maanantaina, että esimerkiksi sotilasläänien esikunnat voitaisiin lakkauttaa ja toimintaa hoitaa aluetoimistojen pohjalta. Sotilasläänin komentaja Juhani Kääriäisen mukaan linjaus liittyy puolustusvoimien johtamisen hallintorakenteen keventämiseen ja madaltamiseen.

- Tämä on johdon linjaus, joka kuuluu osana keinovalikoimaan, jolla hallintouudistusta tehdään. Suunnitelmat uudistuksesta tehdään vasta vuoden 2012 tammikuun aikana tai sen loppuun mennessä, jonka jälkeen sitä aletaan esitellä poliittisille päättäjille, toppuuttelee Kääriäinen.

- Täytyy tehdä suunnitelma siitä, mitä tehtäviä siirretään mahdollisesti puolustushaarojen ja maavoimien esikunnan hoitoon ja mitä aluetoimistoille ja joukko-osastoille. Vasta sitten selvitetään se organisaatio, mikä näitä tehtäviä tulee tekemään ja mihin ihmiset tässä mahdollisessa uudessa mallissa sijoitetaan, Kääriäinen muotoilee.

Kääriäinen ei vielä tässä vaiheessa osaa sanoa eikä uskalla ottaa kantaa, menetetäänkö sotilasalan työpaikkoja Hämeenlinnasta.

- Jos sotilasläänin esikunta lakkaa, niin tehtävät eivät mihinkään mene, vaan todennäköisesti suurin osa tehtävistä sijoittuu aluetoimistoille ja joukko-osastoille. Meillä on täällä oma Kanta-Hämeen aluetoimisto ja Parolassa Panssariprikaati, niin kyllä näiden varaan sitten paljonkin pitää laskea tulevaisuudessa.

Länsi-Suomen sotilasläänin esikunnan vahvuus on nyt noin 120 henkilöä.

Kääriäisen mukaan suunnittelu linjauksen toteuttamisesta vaatii vielä poliittisen päätöksen. Tarkoitus olisi, että uusi organisaatio alkaisi toimia vuonna 2015 eli käytännössä konkreettisia lakkauttamistoimia aletaan tehdä vuosien 2013-1014 aikana.

Lähteet: YLE Häme