Liikanen: Pankkien tukeminen on omistajien tehtävä

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen kiirehtii pankkien pääomittamista velkakriisin jatkuessa. Liikasen mukaan luottamusta on kyettävä nopeasti vahvistamaan, ja tehokkain keino on pankkien pääomittaminen – osakkeenomistajien vastuulla.

velkakriisit
Erkki Liikanen
Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen vaatii eurooppalaisten pankkien omistajilta lisää vastuuta markkinoiden luottamuksen palauttamiseksi. Liikasen mukaan pankkien vakavaraisuudesta huolehtivat ensisijaisesti pankkien osakkeenomistajat. Pitkittyessään pankkien välinen luottamuspula voi johtaa uuteen taantumaan.

Liikanen kertoi näkemyksiä maanantaina palattuaan viikonlopun talouskokouksesta Puolassa. EU-kokous ei tuottanut sellaisia tuloksia, jotka olisivat vakuuttaneet markkinat euroalueen velkaantumisen hoidosta.

- Rahoitusjärjestelmän luottamuksen palauttamiseksi tehokkain keino on pankkien pääomittaminen, Liikanen sanoo.

- Luottamusta on kyettävä nopeasti vahvistamaan. Mikäli se ei onnistu, uhkana on talouden suistuminen uuteen taantumaan.

Luottamuspula kohdistuu myös rahoituslaitoksiin – hermostuneisuus on viime aikoina näkynyt pörssissä eniten eurooppalaispankkien osakekursseissa. Pankkien pääomittaminen on Liikasen mukaan nopein lääke, mutta ensisijaisesti osakkeenomistajien eikä veronmaksajien tehtävä. Hänen mielestään omistajat voivat esimerkiksi luopua osingoistaan vahvistaakseen pankkiensa pääomia. Valtioiden kukkarolle pitäisi pyrkiä vasta hädän hetkellä, ja silloinkin tuen on oltava vastikkeellista.

Liikasta huolestuttaa, että euroalueen kriisi kuormittaa maailmantaloutta. Suomen Pankki laskee jyrkästi ennustettaan euromaiden ohella Yhdysvaltojen, Venäjän ja Japanin talouskasvusta.

- Jos Eurooppa ei patoa velkakriisiä, luottamuspula on viemässä pohjaa myös maailmantalouden kasvulta, Liikanen tähdentää.

Suomen Pankin mukaan ei enää riitä, että ongelmamaa yrittää omilla toimillaan korjata tilannetta. Ensiarvoisen tärkeänä Liikanen näkee, että Euroopan rahoitusvakausväline saadaan pian toimintakykyiseksi.

Lähteet: YLE Uutiset