Useita Hollannin kulttuurilaitoksia uhkaa sulkeminen

Hollannin hallituksen päätös leikata kultturibudjettia neljänneksellä suututtaa kulttuuriammattilaisia. Vuoden 2013 alusta iskevät leikkaukset uhkaavat johtaa monien kulttuurilaitosten sulkemiseen.

kulttuuri
Näyttelyvieraita tutustumassa amsterdamilaisen mediataiteen NIMk-instituutin näyttelyyn.
Hollannin kulttuuriammattilaiset ovat järkyttyneitä hallituksen päätöksestä leikata kulttuuribudjettia neljänneksellä. Lähivuosien leikkaukset uhkaavat johtaa monien kulttuurilaitosten sulkemiseen.

Suosituimmat kulttuuri-instituutiot säästynevät suurilta kolhuilta, mutta monia pieniä ja keskisuuria taidekeskuksia, teattereita ja konserttisaleja uhkaa rapistuminen tai sulkeminen.

Rotterdamilaisen WORM-yhteisön johtaja Walter Langelaar on järjestänyt hakkerointiin liittyvän digitalisen taiteen näyttelyn Amsterdamin NIMk-instituuttiin. Uudet kyvyt saavat näkyvyyttä.

- Täällä on esillä yhdeksän teosta uusilta ja nousevilta taiteilijoilta. Mukana on myös ohjelmointi- ja hakkerikulttuurin jäseniä, se luo kiinnostavan yhdistelmän, Walter Langelaar sanoo.

Hollannin hallitus ei tällaisesta mediataiteesta kuitenkaan piittaa. NIMk-keskus on yksi budjettileikkausten uhreista. Mediakeskuksen puolentoista miljoonan budjetista lähtee miljoona pois vuoden 2013 alusta lähtien. Johtaja Olof van Winden on harmissaan.

- En ollut taiteen budjettileikkauksia vastaan, mutten odottanut että leikkaukset ovat näin ankaria, van Winden sanoo.

Kulttuurilta pois enemmän kuin muilta aloilta

Oikeistohallitus karsii julkisia menoja keskimäärin 16 prosenttia - mutta kulttuurista lähtee pois neljännes.

Leikkaukset jakaantuvat epätasaisesti. Turistimagneetit kuten Kansallismuseo, Van Gogh-museo ja arvostettu Consertgebouw -musiikkitalo selvinnevät pienin kolhuin. Uhattujen listalla on sen sijaan useita orkestereita ja konserttitaloja.

Amsterdamilaisen nykytaiteen keskuksen De Appelin johtajasta Ann Demeesteristä tuntuu kuin pelattaisiin venäläistä rulettia. Hollannin yhdestätoista vastaavankaltaisesta näyttelyihin erikoistuneesta instituutiosta noin puolet voi joutua sulkemaan ovensa.

Demeester kokee ilmapiirin muuttuneen nykytaiteiden vastaiseksi populistioikeiston noustua hallitukseen.

- Tämä on kuin pommitusta - tässä tuhotaan taiteen infrastruktuuria, jonka hollantilaiset veronmaksajat ovat rahoittaneet toisen maailmansodan jälkeen, De Appelin johtaja Ann Demeester sanoo.

Hän uskoo, että oikeistopopulistijohtaja Geert Wildersin ajatusmaailma on vallannut mielialoja - nykytaide ja islaminusko ovat nousseet yhteiskunnan silmätikuiksi.

Lähteet: YLE Uutiset / Raine Tiessalo