1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ilkka: Tutkija tyrmää luomun

Luomu on terveysvaikutuksiltaan pelkkää potaskaa ja luomuun liittyy paljon erilaisia terveysriskejä, väittää Helsingin yliopiston kasvinjalostuksen dosentti Jussi Tammisola. Sanomalehti Ilkan haastattelussa Tammisola toteaa jopa, että luomutuotannon suosiminen lisää vakavia sairauksia ja on muutenkin kohtalokasta ihmiskunnalle.

Luomueläintuotannossa lehmät saavat elää laumassa ja pääsevät ulkoilemaan. Kuva: YLE

Dosentti Jussi Tammisolan mukaan luomuun siirtyminen vähentäisi ruoan tuotantoa jopa niin paljon, etteivät nykyiset peltohehtaarit riittäisi maailman ravinnontarpeen täyttämiseen.

Lisäksi Tammisalo listaa muita luomuun liittyviä ongelmia. Luomujauhoissa on hänen mukaansa enemmän syöpävaarallista hometta ja luomukanoissa on enemmän kampylobakteeria, kuin perinteisesti tuotetuissa. Lisäksi luomusta puuttuu tai siinä on vähän muun muassa seleeniä.

Dosentti muistuttaa, että seleeni ehkäisee muun muassa monia rappeumasairauksia. Tavallisesta ruoasta seleeniä saa, sillä sitä on lisätty väkilannoitteisiin.

Lehden haastattelema Luomuliiton luomuasiantuntija Mikko Rahtola tuntee dosentti Jussi Tammisolan kritiikin ja muistuttaa, että tutkimustietoa tarvitaan lisää.

Rahtola huomauttaa myös, että koska Suomessa asiaa on tutkittu niin vähän, niin luomualan ihmiset eivät löydä vastauksia tilastoineen kaikkiin väitteisiin. Lisäksi hän kertoo, että elintarviketurvallisuusvirasto Evira valvoo luomutuotantoa samoin kuin perinteistä tuotantoa.