EIT tuomitsi Venäjän toimet Jukosin konkurssissa

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin katsoo, että Venäjän hallitus loukkasi öljy-yhtiö Jukosin omaisuudensuojaa yhtiön konkurssin yhteydessä vuonna 2006. Tuolloin valtiollinen öljy-yhtiö Rosneft sai haltuunsa suuren osan Jukosin omistuksia. Vaadittuja liki sadan miljardin dollarin korvauksia EIT ei määrännyt maksuun

Ulkomaat
Mihail Hodorkovski pää painuksissa.
Mihail Hodorkovski kuunteli tuomiotaan oikeudessa joulukuussa 2010.Sergei Chirikov / EPA

Ihmisoikeustuomioistuin katsoo päätöksessään, että Moskova loukkasi Jukosin konkurssin yhteydessä omaisuudensuojaa, joka määritellään Euroopan ihmisoikeussopimuksessa, mutta itse proseduuri oli laillinen. Korvauksia tuomioistuin ei määrännyt.

Jukosin entiset johtajat, velkojat ja osakkeenomistajat veivät Venäjän toimet Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. He vaativat 98 miljardin dollarin korvauksia siitä, että veronkierrosta syytetty Jukos ajettiin konkurssiin ja sen johtoa vangittiin.

Jukosin 1990-luvun puolivälissä tapahtunutta yksityistämistä johtanut Mihail Hodorkovski vangittiin kahdeksan vuotta sitten petoksesta ja veronkierrosta. Hodorkovskin tukijoiden mukaan miestä syytettiin rikoksista, koska hän oli uhka Vladimir Putinille. Hodorkovski rahoitti Putinin puolueen vastaista oppositiota ennen tuomioitaan.

Lähteet: Reuters, Itar-Tass, YLE Uutiset