1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teatteritaide

Lapsiin tartutetaan teatterikipinää ilmaisilla näytöksillä

Teatteri käy kovaa kilpailua lasten ajasta muita viihdykkeitä vastaan. Kajaanissa halutaan varmistaa tulevaisuuden teatteriyleisö tarjoamalla koululaisille ilmainen teatteriesitys. Kaupunginteatterin tukiyhdistys kustantaa syksyn ja talven aikana yli 1 400 kajaanilaislasta katsomaan Koirien Kalevala -nukketeatteria.

Arkistokuva Koirien Kalevala -esityksestä Kajaanin kaupunginteatterilta. Kuva: Hanne Kinnunen / Yle

Kajaanissa ei ole huolta lapsille suunnattujen näytelmien katsojista. Sen sijaan nuorten ja aikuisten saaminen teatteriin huolettaa, koska taloudelliset suhdanteet näkyvät heti lippuluukulla. Kajaanin kaupunginteatterin tukiyhdistys luottaa siihen, että koululaisten teatteriesityksiin laitettu raha menee hyvään tarkoitukseen.

Pienelle tukiyhdistykselle teko on valtava, sillä se ostaa Koirien Kalevala -näytökseen normaalihintaisia lippuja noin 14 000 eurolla.

- Teatteri on kovassa kilpailutilanteessa kaupallisen viihteen kanssa. Toivomme, että voisimme saada heidän arvostustaan nostettua sillä tavalla, että tämmöinen aito, meidän omassa kaupungissamme tehty korkeatasoinen esitys loisi lapsille kipinän. Toivottavasti se olisi elinikäinen, ja toivon mukaan he tartuttaisivat sen omiin vanhempiinsa, kertoo tukiyhdistyksen puheenjohtaja Pekka Agarth.

Teatterikasvatus on kaikkien vastuulla

Tämän päivän lapsille on tarjolla valtavasti viihdykettä, ja teatterikin joutuu kilpailemaan lasten huomiosta.

- Jos sitä ei ajattele, että joutuu kilpailemaan - kunhan vain leikkii tosissaan, niin lapsiyleisö ostaa sen kuitenkin. Onhan tämä erilainen laji kuin televisio. Televisio on helppo, sitä pystyy sammuttamaan ja laittamaan päälle. Tämä on vähän erilaista, sanoo Kajaanin kaupunginteatterin näyttelijä Mika Silvennoinen.

Kenen tehtävä on opettaa lapset käymään teatterissa?

- Kai se meidän kaikkien on, koulujen, kotien, itse asiassa meidän kaikkien, sanoo Mika Silvennoinen.

- Tuo on vaikea kysymys, se on kaikkien tehtävä. Vanhempien pitäisi huolehtia siitä, että lapset tulevat teatteriin. Me toivomme, että se ei olisi pelkästään lasten harrastus, vaan se olisi kaikkien harrastus, pohtii Pekka Agarth.

Koirien Kalevalan koululaisnäytöstä katsoneet Emilia Karppinen ja Hugo Hyvärinen olivat tyytyväisiä näkemäänsä. Heidän mielestään teatterissa käyminen on hauskempaa kuin telkkarin katsominen.

- Siksi, kun näkee omin silmin, selittää Hugo Hyvärinen.