1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lohjan CJD-tapauksilla tuskin tekemistä hullun lehmän taudin kanssa

Hullun lehmän taudilla ei mitä todennäköisimmin ole tekemistä Lohjan Creutzfeldt-Jakobin tautiepäilyjen kanssa. Västra Nyland-lehti uutisoi viikonloppuna kahdesta Lohjan sairaalassa hoidetusta potilaasta, jotka olivat menehtyneet lyhyen ajan sisällä harvinaiseen Creutzfeldt-Jakobin tautiin.

Huslabin osastonjohtajan Anders Paetaun mukaan äärimmäisen harvinainen Creutzfeldt Jakobin tauti on esiintynyt yllättävällä tavalla ennenkin. Kuva: YLE

Creutzfeldt-Jakobin tauti on erittäin harvinainen kuolemaan johtava aivorappeumasairaus. Kuuluisaksi se on tullut yhteydestään hullun lehmän tautiin, sillä variantti CJD:n voi nykytiedon mukaan saada hullun lehmän tautiin saastuneesta ravinnosta. Variantti CJD:tä ei ole Pohjoismaissa havaittu.

- Varianttitapauksia varten perustettiin Suomessakin Creutzfeldt-Jakobin taudin seurantaryhmä 1997 eikä yhtään varianttitapausta ole löytynyt Suomesta. Jos varianttia löytyy niin silloin täytyy suuremmalla porukalla selvittää, että onko meidän ruokaketjussa mahdollisesti ollut joku erä saastunutta lihaa tai muuta, josta tauti on voinut tarttua, kertoo Huslabin osastonjohtaja Anders Paetau.

Variantti CJD:n oireet eroavat muista taudin muodoista jo ennen potilaan menehtymistä. Yksittäisiä sairaustapauksia ei julkisesti kommentoida, mutta HUS:in neurologian erikoislääkärin Auli Verkkoniemi-Aholan ja THL:n ylilääkärin Outi Lyytikäisen mukaan mitään huolestuttavaa ei ole tullut viime aikoina esille.

Niin kutsuttuun sporadiseen CJD:hen sairastuu keskimäärin yksi potilas miljoonaa asukasta kohden vuosittain myös Suomessa. Taudin syytä ei tarkoin tunneta, mutta sitä ei voi saada saastuneesta ravinnosta. Nykytiedon valossa sporadinen CJD voi johtua geeneistä tai tarttua esimerkiksi selkäydinnesteen siirrossa.

Anders Paetaun mukaan äärimmäisen harvinainen CJD on esiintynyt yllättävällä tavalla ennenkin.

- Olen itsekin ollut tutkimassa näitä vuodesta 1977 ja on näitä tapauksia ollut ennekin, että pieni ryvästymä on tullut pienellä seudulla. Mutta yhdessäkään tapauksessa ei ole pystytty osoittamaan yhteyksiä näiden tapausten välillä. Että hyvin todennäköisesti on ollut siis sattumaa.

Lopulliset varmistukset taudin muodosta saadaan vasta usean viikon kuluttua ruumiinavausten jälkeen.