Selätä pelkosi - kiipeä puuhun

Onko elämä ilman riskejä todellista vapautta, vai määrittelevätkö kiellot ja uhat vapautemme rajat? Maanantaina alkaneen Kiipeä puuhun -viikon tavoitteena on saada ihmiset kirjaimellisesti kiipeämään puuhun, ja rikkomaan samalla rajojaan.

Oulu
Business-Oulun johtaja Juha Alamursula kiipesi puuhun valtakunnallisen puuhunkiipeämisviikon innoittamana.
Business Oulun johtaja Juha Ala-Mursula kiipesi puuhun.YLE / Kati Jurkko

Oulun Ainolanpuistosta kantautuvat oksien risahdukset ja heiluvat puun latvat paljastavat kansallisen puuhunkiipeilyviikon alkaneen. Puussa tottunein ottein koikkelehtiva tosielämän Tarzan paljastuu lähemmässä tarkastelussa Business Oulun johtajaksi Juha Ala-Mursulaksi. Mies ei kiipeä puussa ensimmäistä kertaa.

- Olen maalaistalon poika, joten puihin on tullut kiipeiltyä lapsesta asti ihan kiitettävästi. Nytkin minulla on kotona tolppakengät, joilla pääsee oksattomaankin puuhun, Ala-Mursula kehaisee.

Puuhun kiipeämisen symboliikka pätee myös yritysmaailmaan. Alimmat oksat ovat tukevat, ja niille on helppo nousta. Mitä ylemmäs mennään, sitä riskialttiimmaksi meno muuttuu.

- Mielestäni yritysmaalimassa pitää ottaa riskejä, mutta hallitusti. Riskittömyys ajaa helposti yrityksen pysähtyneisyyden tilaan.

Facebook-hitti ajaa suomalaiset puiden oksille

Tällä viikolla eri puolilla Suomea järjestetään tempauksia puuhun kiipeilyn merkeissä. Oululaisen Tatu Hirvosen aloittama Kiipeä puuhun -facebook tapahtumaan on ilmoittanut osallistuvansa yli 16 000 suomalaista.

- Useimmilla nykyaikuisilla on muistoja lempipuusta, johon he ovat voineet kiivetä roikkumaan ja tarkastelemaan maailmaa. Samanlainen vapaus ei ole itsestään selvää omille lapsillemme, kun aikuisten varoitukset, kiellot ja huolet ovat perusteetta lisääntyneet, Hirvonen sanoo.

Lähteet: YLE Oulu