Omalla tuulivoimalalla käyttösähkö

Himangalla on saatu hyviä kokemuksia maatilan pientuulivoimalasta. Uunilan maatilalle kesällä pystytetyn tuulivoimalan arvioidaan tuottavan vuodessa noin 12 000 kilowattia energiaa, eli miltei koko maatilan käyttösähkön.

tuulienergia
Pieni tuulivoimala taivasta vasten.

Uunilan luomu- ja matkailutilan isännän Pekka Märsylä laskelmien mukaan henkilöauton verran maksanut mylly tienaa itsensä kymmenessä vuodessa.

- Ensimmäisen kolmen kuukauden aikana olemme ottaneet Korpelan Voiman verkosta vain noin 300 kilowattia, vaikka kesä on ollut vähätuulinen.

Energiaa 19 metrin korkeuteen kohoava mylly tuottaa neljästä seitsemään kilowattia tuulen voimasta riippuen. Mylly tuottaa ajoittain enemmän energiaa kuin Uunilan tilalla kulutetaan. Silloin sähkö virtaa ilmaiseksi Korpelan Voiman verkkoon, mutta sitä ei Himangalla murehdita.

- Emme ole edes keskustelleet asiasta Korpelan kanssa, kyse on kuitenkin vain muutamista euroista. Jos pientuulivoimalat yleistyvät niin varmasti joku sähköyhtiö on se ensimmäinen, joka lähtee korvaamaan pientuulivoimaloiden tuottamaa sähköä, uskoo Pekka Märsylä.

Hyvät esimerkit kannustavat

Luomu- ja matkailutilalle pientuulivoimala on hyvää mainosta. Tilalla vieraileville lapsille ja muille kävijöille tuulivoimatuotannon esittely on tärkeä ohjelmanumero.

- Minusta tuulimylly kuuluu maatilalle ja varsinkin luomutilalle. Se tuo kuvan puhtaasta energiasta ja puhtaasta ympäristöstä, sanoo Märsylä

Pientuulivoimalat ovat vielä harvinaisia, mutta energia-alan asiantuntija-järjestö Motiva uskoo niiden hiljalleen yleistyvän. Tosin isoa ryntäystä lienee turha odotella. Valtio ei tue rahallisesti maatilojen tuulivoimainvestointeja. Uunilan tila saa tosin matkailutilana Leader-rahaa myllyynsä.

Onnistuneet esimerkit ovat parhaimpia kannustimia pientuulivoimaloiden rakentamiselle.

- Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalta on ollut paljon yhteydenottoja. Nytkin on useampi soittaja sanonut tulevansa tutustumaan. Jo täällä käyneet ovat hyvin tyytyväisiä ja ovat sanoneet lähteissä, että mekin laitamme tämmöisen.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa / Ari Vihanta