1. yle.fi
  2. Uutiset

Eikka-sääksi matkaa etelään

Heinäkuussa Paltamossa satelliittirepun selkäänsä saanut sääksiuros Eikka on aloittanut muuttomatkansa Afrikkaan. Kesän aikana tutkijat saivat selville, että sääksi hankkii ruuan pesän läheltä.

luonto
Kalasääski Eikka sai satelliittirepun selkäänsä Paltamossa.Juhani Koivu

Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta Eikka ei lentänyt yli kymmenen kilometrin päähän pesästään.

Nyt Eikka on ehtinyt jo kauas Suomen rajojen ulkopuolelle, vaikka vielä perjantaina se oli kotikonnuillaan, kertoo biologi Vesa Hyyryläinen.

- Perjantaina aamupäivällä Eikka istuskeli vielä Osmankajärven rannalla. Jo parin tunnin kuluttua lintu oli suunnannut kohti etelää ja oli Kivesjärvellä. Noin kello 22 Eikka oli paikannuksen mukaan paikallaan ja asettunut yöpuulle Linnasaaren kansallispuistossa sijaitsevaan Isoon Lapinsaareen, jossa se yöpyi. Viimeiset paikannukset Eikasta ovat lauantaina kello 16, jolloin Eikka oli parikymmentä kilometriä Sosnovyi Borin ydinvoimalan itäpuolella ja suuntasi etelää kohti.

Eikka on Hyyryläisen mukaan sääksille tyypilliseen tapaan nopea liikkeissään. Ensimmäisen vuorokauden aikana lintu lensi lähes 300 kilometriä.

Eikalla oli Paltamossa myös perhe, joka ei kuitenkaan lähtenyt isälinnun mukaan muuttomatkalle, vaan kaikki matkaavat etelään omaan tahtiin.

- Perheeseen syntyi kolme poikasta, joista yksi päätyi todennäköisesti kanahaukan ravinnoksi. Sääksistä naaras lähtee ensimmäisenä muuttomatkalle, jolloin koiras jää vielä ruokkimaan poikasia, jotka lähtevät sitten kohti Afrikkaa ihan omin nokkinensa.

Muutaman viikon kuluttua selviää, lensikö Eikka Etelä- vai Länsi-Afrikkaan talven viettoon. Eikka-sääksen elämää voi seurata Helsingin eläinmuseon internetsivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: YLE Kainuu

Lue seuraavaksi