1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Virolaisia luuydinluovuttajia Suomeen

Virolaisia aletaan rekisteröidä Suomen luuydinluovuttajien rekisteriin. Yhteistyö tuo rekisteriin jopa tuhansia uusia luovuttajia.

Laajemman rekisterin toivotaan auttavan yhä useampia suomalaisia leukemiapotilaita. Tällä hetkellä noin 70 prosenttia Suomessa tarvittavista veren kantasoluista tuodaan ulkomailta.

Luuytimen luovuttajalta otetaan talteen veren kantasoluja, joista voi kasvaa uutta, tervettä verta. Tyypillisin luuydinsiirrettä tarvitseva potilas sairastaa leukemiaa.

Luovuttaa ei voi kuka vain, sillä luovuttajalla ja potilaalla tulee olla samanlainen kudostyyppi. Sisaruksilla on paras mahdollisuus sopia toisensa luovuttajaksi, mutta heistäkin vain neljännes on kudostyypiltään toisilleen sopivia.

Valtaosa Suomen luuydinsiirteistä tulee ulkomailta, sillä omasta rekisteristämme löytyy vain noin kolmannekselle sopiva luovuttaja. Tämän vuoden alusta Suomen rekisteriin on alettu ottaa myös virolaisia luuytimenluovuttajia. Yhteistyön myötä sopivan luovuttajan löytyminen on todennäköisempää ja nopeampaa.

- Jos luovuttajat ovat meidän omassa rekisterissä, me saadaan heti tietää, onko meillä sopiva luovuttaja. Jos luovuttaja on muussa rekisterissä, meidän täytyy luonnollisesti kysyä tietoja sieltä toisesta rekisteristä. Luovuttajan löytyminen potilaalle nopeutuu, kertoo Veripalvelun kudospalvelujen osastonjohtaja Anne Arvola:.

Vielä isompi asia yhteisrekisteri on Virolle. Alle puolentoista miljoonan asukkaan maa ei millään pysty pitämään omaa rekisteriä.

Nyt verisiirteillä autettujen potilaiden määrä on Virossa koko ajan kasvussa. 20 luovutusta vuosittain on ihanteellinen luku Virolle, sanoo Tarton kantasolusiirtokeskuksen osastonjohtaja Ain Kaare. Hän uskoo, että tavoitteeseen päästään lähitulevaisuudessa.

Nyt virolaisia on rekisteröity noin 60. Pidemmällä aikavälillä toivotaan päästävän jopa neljään tuhanteen rekisteröintiin, joka nostaisi Suomen rekisterin 24 tuhanteen. Luuydinasioissa kahden pienen maan on viisasta auttaa toisiaan.

-Kyllä me nyt ainakin 25 000 ellei 30 000 luovuttajaa tarvittaisiin, mutta ei me siltikään saataisi kaikille suomalaista luovuttajaa. Mitä enemmän rekisterissä väkeä, sitä parempi, sanoo Anne Arvola.