1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

IAEA: Ydinvoiman osuus sähköntuotannosta romahtaa

Ydinvoiman osuus maailman koko sähköntuotannosta voi laskea alle puoleen nykyisestä vuosisadan puoliväliin mennessä, arvioi Kansainvälinen ydinenergiajärjestö IAEA. Tärkein syy ydinvoiman suosion laskulle on Fukushiman onnettomuus.

Tällä hetkellä ydinvoimalla tuotetaan 13,5 prosenttia maailman sähköstä. IAEA:n ennusteessa osuus voi laskea 6,2 prosenttiin vajaassa 40 vuodessa. Parhaassakaan tapauksessa ydinvoiman osuus ei kasva, mutta se säilyttäisi nykyisen osuutensa.

Vuosi sitten IAEA ennusti, että vuonna 2050 ydinenergialla tuotetaan 7,1 - 17 prosenttia maailman sähköstä.

IAEA uskoo, että maailman sähköntuotanto jatkaa nopeaa kasvuaan. Vuonna 2050 sähköä tuotettaisiin kolme kertaa nykyinen määrä.

Järjestö ei lähde ennakoimaan, miten sähkö tulevaisuudessa tuotetaan, jos ydinvoima jätetään suurelta osin pois keinovalikoimasta.

Vaikka ydinsähkön osuus putoaakin, käytössä olevien reaktorien määrä kasvaa, järjestö uskoo. Kun tällä hetkellä maailmassa on runsaat 400 reaktoria, kahdessa vuosikymmenessä käyttöön otetaan 90 - 350 uutta. Ydinvoimaloita rakennetaan etenkin Kiinaan ja Intiaan.

IAEA ei usko, että suosion laskusta huolimatta ydinenergia ei tule katoamaan. Ydinvoiman käyttöä puoltavat tekijät ovat edelleen olemassa: maailman sähköntarve kasvaa, ilmastonmuutosta kiihdyttävien päästöjen määrä on saatava laskuun ja öljy- ja kaasuvarannot hupenevat.