Halla-aho: Vihapuheeksi leimaaminen tyrehdyttää keskustelun

Kansanedustaja Jussi Halla-aho (ps.) pitää vihapuhetta suomalaista keskusteluilmapiiriä myrkyttävänä käsitteenä. Hän ei pidä myöskään omia kirjoituksiaan vihapuheena. Halla-aho sanoi Ajankohtaisen Kakkosen Vihaillassa, että on kuitenkin itse joutunut jonkinlaisen vihapuheen kohteeksi.

talous
Jussi Halla-aho vastaamassa toimittajien kysymyksiin saapuessaan.
Jussi Halla-aho vastasi toimittajien kysymyksiin saapuessaan perussuomalaisten ryhmäkokoukseen 15. syyskuuta.YLE

Jussi Halla-aho lyttää käsitteen vihapuhe Ajankohtaisen Kakkosen Vihaillassa. Hän pitää käsitettä turhana suoraan englanninkielestä lainattuna terminä.

- Sen, joka on lanseerannut käyttöön tämän käsitehirviön vihapuhe, pitäisi määritellä sen sisältö. Niin kauan kuin se on tällainen leimakirves, sitä voidaan lätkiä minkä tahansa epämiellyttävän puheen ympärille. Muistan kun 2000-luvun puolessa välissä Suomessa vielä naureskeltiin poliittiselle korrektiudelle ja hysterialle, joka vallitsi vaikkapa Britanniassa maahanmuuttoasioihin liittyvässä keskustelussa. Siellä viljeltiin ahkerasti tätä hatespeech-käsitettä. Harva meistä osasi ennustaa miten nopeasti tällainen totalitaristinen ilmapiiri saapuisi myös Suomeen myrkyttämään suomalaista keskusteluilmapiiriä, Halla-aho kritisoi.

Keskustelua käydään ahtaassa putkessa

Totalitaristisella ilmapiirillä Halla-aho tarkoittaa omien sanojensa mukaan "orwellilaista ilmapiiriä, tiettyä ahdasta putkea", jonka puitteissa keskustelua hankalista asioista saa käydä.

- Kaikki mikä lipsahtaa sen putken ulkopuolelle sytyttää kommentaattoreissa punaisen valon vilkkumaan ja aletaan huutaa, että vihapuhetta, vihapuhetta.

Halla-aho kuitenkin kokee, että on itse joutunut väkivaltaa lietsovan puheen kohteeksi.

- Kyllä minä katson jonkinmoisen demonisoinnin kohteena olleeni useamman vuoden ajan.

Voiko vihapuhe sitten johtaa sanoista tekoihin?

- Kyllä pitkään jatkunut hyvin intensiivinen propaganda voi saada jonkun ihmisen ryhtymään tekoihin. Kyllä se uhka on olemassa, Halla-aho sanoo.

"Mustaa huumoria"

Viimeviikkoisen Facebook-kirjoituksensa, jossa vaadittiin sotilasjunttaa Kreikkaan ja jonka takia Halla-aho erotettiin perussuomalaisten eduskuntaryhmästä kahdeksi viikoksi, Halla-aho kuittaa mustana huumorina.

- Facebook-kulttuuriin kuuluvat muutaman rivin mittaiset, usein provokatiiviset ja sarkastiset kommentit erilaisiin ajankohtaisiin tapahtumiin. Tämä oli hieman kärjekäs tapa ilmaista se, että on demokratian sisään rakennettu ongelma, että kansan tahdon vastaisia päätöksiä, vaikka ne olisivat tarpeellisia, on hyvin vaikea ajaa läpi. Tämä on se tilanne, joka Kreikassa vallitsee, Halla-aho selitti sanomisiaan Ylen Ajankohtaisen Kakkosen Vihaillassa.

Halla-aho sanoi, ettei ollut vakavissaan kommenttia kirjoittaessaan.

- Enpä tietenkään ollut tosissani ja on aivan selvää, että jos tämä kommentti olisi tullut kenen tahansa suusta, se olisi tulkittu juuri niin kuin se tulee tulkita - kärjekkääksi mustaksi huumoriksi, Halla-aho puolustautuu.

Lähteet: YLE Uutiset