Hyppää sisältöön

Perussuomalaisilla sisäinen lista kielletyistä sanoista

Perussuomalaisten eduskuntaryhmässä on kiinnitetty huomiota vihapuheisiin. Kansanedustajille on jaettu oikeusopilliset ohjeet siitä, millaiset puheet ovat laissa rangaistavia ja millaiset eivät. Muissa puolueissa puolestaan on alettu ottaa etäisyyttä vihapuheista syytettyihin perussuomalaisiin.

Perussuomalaiset kansanedustajat, joista kuvassa puhuu Ismo Soukola, ovat saaneet ohjeistusta sanankäyttöön puolueeltaan. Kuva: YLE

Perusuomalaisten eduskuntaryhmä kertoi jakaneensa omille kansanedustajilleen ryhmän oikeudellisen asiantuntijan, entisen oikeustieteen professorin Erkki Havansin ohjeet siitä, millainen vihapuhe on rikoslaissa rangaistavaa ja mikä ei.

Havansi opettaa edustajia esimerkiksi, että sanoja "neekeri", "ählämi", "ryssä" ja "hurri" on syytä karttaa.

Myös sanoja "mustalainen" ja "lappalainen" hän kehottaa välttämään. "Jenkki", "sakemanni", "irkku" ja "japsi" ovat ainakin vielä salliituja, samoin "mamu". Sen sijaan haukkumasanat "kamelikuski" ja "taatelintallaaja" ovat opastuksen mukaan aiheetonta syytteen provosoimista.

Muistiossa huomautetaan myös, että rangaistusvastuuseen voi joutua, paitsi yksittäinen ihminen, oikeushenkilönä myös puolue. Havansi jopa ennakoi, että voi muodostua poliittinen "kuuma peruna", jos joku intoutuu vaatimaan yhteisösakkorangaistusta Suomen maahanmuuttokriittisimmälle oikeushenkilölle.

Malttiin kehottava muistio jaettiin perussuomalaisten kansanedustajille jo syyskuun alussa. Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-aho kirjoitti kohutun Kreikka-kommenttinsa vain muutama päivä sitten.

Halla-ahon vastustaminen yhdistää

Halla-ahoon henkilöityneen ryhmän on arvioitu koituvan vielä todelliseksi ongelmaksi perussuomalaisten puheenjohtajalle Timo Soinille. Ryhmän koko on nykyarvioilla jotakin viiden ja kymmenen kansanedustajan välillä. Aluksi puhuttiin enimmäkseen maahanmuuttovastaisuudesta, mutta nyt jo suoranaisista vihapuheista.

Halla-aho ylitti jo kertaalleen Soininkin sietokynnyksen esittämällä ratkaisuksi Kreikkaan sotilasjunttaa ja panssarivaunuja. Tuomioksi tuli määräaikainen kahden viikon erottaminen eduskuntaryhmän työstä.

SDP:n tuleva presidenttiehdokas Paavo Lipponen parahti samantien. Lipponen kysyi, mitä merkitystä on minimaalisilla rangaistuksilla ja vaati perussuomalaisia sanoutumaan kokonaan irti äärilaitansa linjasta.

Myös keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi kävi perussuomalaisten kimppuun. Kiviniemen mukaan yhteistyö oppositiossa on erittäin vaikeaa niin kauan, kun halla-aholainen siipi saa jatkaa vaarallista peliään. Kiviniemi sai Lipposelta välittömästi ylistävät kehut.