Elintarvikkeiden E-koodit kuumentavat tunteita

Elintarvikeiden lisäaineista käydään kovaa kiistaa. Lisäaineaktivistien mielestä lisäaineet ovat vaaraksi terveydelle. Ruokaprofessorin mukaan keskustelussa menevät puurot ja vellit sekaisin.

Kotimaa
Lisäaineseloste elintarvikepakkauksessa.
Esimerkiksi omenalörtsyssä on toistakymmentä lisäainetta.Antti Seppälä / YLE

Innokkaimmat lisäainekativistit ottavat ruokakauppaan mukaansa listan E-koodeista. Siitä voi tarkistaa, mitä elintarvikkeisiin on lisätty.

EU:n hyväksymällä E-koodilistalla on 300 lisäainetta. Ne voivat olla väriaineita ja säilöntäineita. Lihaan ja makkaraan lisättävä nitriitti ehkäisee Clostridium botulinum -bakteeria, joka muodostaa yhtä maailman kovimmista myrkyistä. Väriä parannetaan muun muuassa lehtivihreästä ja punajuuresta kehitetyillä lisäaineilla.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan ruuan lisäaineet on testattu tai niitä on niin pieniä määriä, ettei niistä ole vaaraa. Samoilla linjoilla on elintarvikekehityksen professori Anu Hopia Turun yliopistosta.

- Tässä menevät puurot ja vellit sekaisin. Ajatellaan, että ruoka on terveellisimpää ja ravitsevampaa, jos siinä on vähän tai ei lainkaan lisäaineita. Näinhän se ei oikeasti ole.

Luonnon omat myrkyt

Professori Hopia pitää outona sitä, että kaikki lisäaineet niputetaan samaan lokeroon, oli ne sitten tehty luonnontuotteista tai ei.

- Eikä luonnollisuus ole aina sama asia kuin terveellisyys. Esimerkiksi korvasienen ja käärmeen myrkky ovat todella kovia aineita. Ja niitä saa luonnosta.

Professori ei halua mainostaa, mitä hän itse syö. Hänen mielestään jokainen voi valita sellaisen ruokavalion kuin haluaa, mutta miksi tuputtaa omia oppejaan toisille?

- Itse kukin voisi palauttaa ruokavalioonsa rentouden. Me elämme hyvin turvallisessa yhteiskunnassa, jossa elintarvikevalvonta pelaa. Ei ruokaa tarvitse pelätä.

Lähteet: YLE Uutiset / Kristiina Tolkki