Pirkko ja Marika kapuavat kehitysapua Nepalin huipulta

6 462 metriä ja saman verran euroja on tavoitteena Pirkko Rautalinnalla ja Marika Lambergilla, jotka lähtevät marraskuussa valloittamaan Nepalin korkeinta vaellushuippua, Mera Peakia. He kuuluvat 15-henkiseen kapuajien ryhmään, joka kerää varoja hyväntekeväisyyteen.

Nepal
YLE / Jouni Koutonen

Neljättä kertaa järjestettävä KAPUA toteutetaan nyt yhteistyössä WWF:n ja Väestöliiton kanssa, ja kohteena on Nepalin luonto ja maaseudun väestön seksuaaliterveys.

Kapuajat matkaavat marraskuussa Nepaliin, jossa he tutustuvat avustuskohteisiin eli pääsevät näkemään käytännössä, mihin kerätyt varat käytetään.

Tämän jälkeen ryhmä kiipeää Nepalin korkeimmalle vaellushuipulle, 6 462 metriä korkealle Mera Peakille. Jokaisen kapuajan keräystavoite on euro jokaisesta metristä huipulle, yhteensä siis 6 462 euroa. Koko ryhmän tavoitteena on kerätä hankkeelle yhteensä 100 000 euroa.

Varainhankinta vaikeaa taloustilanteen takia

Kun tilaisuus tuli, ei ruskolaisella Pirkko Rautalinnalla ja turkulaisella Marika Lambergilla mennyt hetkeä kauempaa miettiä, lähteäkö mukaan.

– Tärkein tekijä siinä oli tietysti kehitysapu, ja se, että ensimmäistä kertaa ihan oikeasti pystyy itse vaikuttamaan siihen, mitä rahoja saadaan aikaiseksi sinne. Ja toinen oli tietenkin se kapuaminen, vaikkei sitä siinä vaiheessa ymmärtänyt, mitä se kuusi ja puoli kilometriä ihan oikeasti tarkoittaa, naurahtaa Pirkko Rautalinna.

Marika Lamberg nyökkäilee vieressä, ettei hänkään hakuvaiheessa kauhean tarkkaan miettinyt, mitä kapuamiskokemus vaatii.

– Se on kirkastunut tässä projektin myötä, mutta kyllä se toisaalta ihan hirveästi innostaa, että lähtö on päivä päivältä lähempänä! Se innostaa siihen varainkeruuseen, ja myös kunnonkohotukseen! Jokaisella kapuajalla on henkilökohtainen kunto-ohjelma, kertoo Lamberg.

Kapuajat keräävät varoja ennen matkaa ja sen jälkeen, mutta osallistujat maksavat itse matkakulunsa.

– Maalis-huhtikuussa aloitettiin tämän vuoden projektin varainkeruu, ja kovasti innovatiivisesti kapuajat ovat rahoja keränneet! Osa on yrityslahjoituksia, ja on järjestetty erilaisia tapahtumia, leivottu leipää, tehty kaikkea mahdollista! Jokainen euro on aina eteenpäin ja avuksi, toteaa Marika Lamberg.

Yrityksiä on kuitenkin ollut vaikea innostaa mukaan epävarmassa taloudellisessa tilanteessa. Pirkko Rautalinna on soittanut läpi 120 yritystä, niistä vain kolme on lähtenyt mukaan.

– Aika vaikeaa se on ollut, ja sen takia mekin olemme täällä Turun seudulla järjestämässä mm. KAPUA-kirppistä lokakuun alussa. Jo syyskuun 24.-25. on Hansa-torilla Turussa tapahtumaa, sinne tulee pyörivä kiipeilyseinä ClimbStation, jossa voi kokeilla taitojaan, kertoo Rautalinna.

Myös syksyn Doc Lounge -elokuvatapahtumista ensimmäinen on nepalilaisten asialla 22. syyskuuta.

Lähteet: YLE Turku