1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kulttuuriväki tyrmistyi: Ainoa oikea kapakka suljetaan

Kulttuuriväki on ottanut murheissaan vastaan tiedon ravintola Wanhan Jokelan lopettamisesta. Joensuun vanhimmalla ravintolalla on jo pitkään ollut erityisasema pohjoiskarjalaisen kulttuuriväen keskuudessa.

Kuva: YLE / Antti Makkonen

Kirjailija Heikki Turunen näkee, että Joensuussa ollaan pyyhkimässä kimpale taiteilijaelämää pois suuren rahan tieltä. Turunen kuvaa Jokelaa viimeiseksi oikeaksi kapakaksi.

- Siellä yliopiston professori ja duunari saattoivat tavata luontevasti, kaikki olivat samaa kansaa. Sen miljöö, perinne ja jopa haju ovat ominaiset, kirjailija vuodattaa.

Muusikko Timo Munne puolestaan toteaa, että kulttuuriravintolaa ei voi korvata millään.

- Perheenisänä yksi kuppila on minulle yhdentekevä, mutta joensuulaiselle kulttuurielämälle tämä on kova isku.

Rakennuksen omistava Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö on ilmoittanut, että hotelli-ravintolan vuokrasopimus päättyy viimeistään ensi vuoden lopussa. Sitä ennen ravintolaa uhkaa käyttökielto.

Jokelaa odottaa kauppahallin kohtalo?

Heikki Turunen ja Timoi Munne arvostelevat kumpikin KKES:n toimintaa Wanhan Jokelan suhteen.

Munnen mielestä säätiö on laiminlyönyt velvoitteensa pitää rakennus kunnossa. Turunen taasen rinnastaa kulttuuriravintolan tapauksen Joensuun vanhaan kauppahalliin.

- Siitä puhuttiin palonarkana ja lahona täitten pesänä, jotta se saatiin purettua. Mitään vikaa ei ollut, Turunen väittää.

Kumpikaan miehistä ei suhtaudu kovin toiveikkaasti siihen, että 1930-luvulla aloittaneen ravintolan tarinassa tulisi vielä yllättävää käännettä parempaan.

- Olin ajatellut esiintyä siellä vielä, mutta saa nähdä ehditäänkö, Munne nauraa.