1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Teatteriväki korvasi merimiehet Kairossa

Ravintolateatterin alkamisesta Kotkassa tulee tänä vuonna kuluneeksi 25 vuotta. Kaupunginteatterin yhtenä näyttämönä on toiminut 1980-luvulta asti ravintola Kairo. Ravintolan asiakaskunta muuttui, kun kantasataman rooli merimiesten pysäkkinä pieneni.

Cabaret'n pääosassa nähdään Pia Lunkka, joka näyttelee Sally Bowlesia. Kuva: YLE / Anna Huittinen

Lauantaina Kairossa saa ensi-iltansa klassikkomusikaali Cabaret. Näytelmä sijoittuu 1930-luvun Saksaan. Yksi keskeisimmistä tapahtumapaikoista on syntinen Kit Kat -klubi, jollaiseksi Kairo muuntautuu sukkelasti.

- Paljon löytyy yhtymäkohtia, Kairohan on mielletty syntiseksi satamakapakaksi, mitä se tietysti tavallaan olikin, sanoo vuosikymmenet Kairossa työskennellyt, nykyinen ravintolapäällikkö Ulla Riku.

- Tämähän on nyt paljon siistimpi paikka kuin silloin. Taustatiloja ei ollut, likat käyttivät yleisövessaa, jossa muutamat meidän naisihmiset meinasivat saada selkäänsä paikallisilta laivatytöiltä. Niiden mielestä me oltiin tultu väärälle alueelle, heidän työskentelyalueelle, kertoo herra Schulzin roolissa nähtävä Jouni Jalarvo.

Amerikkalaista klassikkomusikaalia ei ole Suomessa aiemmin esitetty ravintolaolosuhteissa. Vaikka Kairo onkin vuosien saatossa siistiytynyt, ei paikka ole muuttunut hienostoravintolaksi.

- Kairon tunnelmaa voisi luonnehtia rappio-glamouriksi, kuvailee teatterinjohtaja Ilkka Laasonen, joka toimii myös Cabaret’n ohjaajana.

Maratontanssit edelläkävijänä

Teatteri tuli Kairoon samoihin aikoihin, kun merimiehet alkoivat vähentyä Kotkan kantasatamassa. Kaupunginteatterin ensimmäinen näytös kantasataman ravintolassa oli Maratontanssit 25 vuotta sitten.

- Maratontanssit tehtiin oikeastaan teatterin suurelle näyttämölle. Ohjaaja oli joskus Kairossa ryypätessään ajatellut, että ”Ammutaanhan hevosiakin” eli sama tarina kuin maratontanssit, tapahtui tällaisessa paikassa. Sille annettiin täällä muutama näytös, mutta siitä tuli niin suosittu, että se haluttiin nähdä jatkossakin juuri Kairossa, myös Maratontansseissa näytellyt Jalarvo kertoo.

- Se oli ennenkuulumatonta Suomessa, että yleensä oli ravintolateatteria. Maratontansseja piti esittää kolme esitystä, mutta se meni sitten kolme ja puoli vuotta, muistelee ravintolapäällikkö Ulla Riku.

Teatterijohtaja Laasonen toivoo myös Cabaret'n menestyvän niin hyvin, että siitä saataisiin pysyvä matkailukohde Kotkaan.

- Mikäli kuuluisin kaartiin, niin olisin valmis siihen. Enemmän tai vähemmän olen ollut jo naimisissa tämän näyttämön kanssa. Se on jatkuvasti kehittyvä, upea persoonallisuustekijä Kotkan kaupunginteatterille, toteaa Cabaret’n pääosaesittäjä ja Kairossa säännöllisesti noin vuosikymmenen ajan näytellyt Pia Lunkka.