Lankoja tilataan vaikka Perusta

Kajaanilaiset neulomista harrastavat naiset eivät kaihda internetin suomia mahdollisuuksia lankojen hankkimisessa. Kaukaisimmat villalangat ovat perulaiselta merinovillaa värjäävältä lammastilalta.

Eine Hirvilahdella on yllään viimeisin neuloksensa, anopin Islannista tuoneen ohjeen mukaan tehty mekko. Työn alla ovat villaiset stay-up -sukat ystävälle Etelä-Suomeen. Kuva: YLE / Katja Oittinen

Eine Hirvilahti nauraa, kun hän kertoo miten lankoja osaa tilata valtameren takaa oikean määrän.

- Kun tilaa vähän paljon!

Naisporukan tilaukset menevät Hirvilahden mukaan yleensä yläkanttiin, ja internet antaa mahdollisuuksia vaikka mihin.

- Tämä Perusta tilattu onkin ihan luksuslankaa. Yleensäkin suosin aitoja luonnonmateriaaleja, ja tämä lanka on perulaisen lammastilan kasvattamista lampaista kerittyä ja tilalla värjättyä merinovillaa, hän esittelee violettia lankavyyhtiä.

Oikean määrän tilaaminen ei välttämättä ole aina helppoa, sillä joskus neuleen idea tulee langasta ja joskus etsitään oikeaa lankaan jo keksittyyn ideaan.

Aikaa löytyy aina

Hirvilahti kertoo osallistuvansa mahdollisuuksien mukaan Kajaanin Neulekerhon kokoontumisiin joka toinen lauantai. Mutta kotioloissa television katsominen ja ruoan laittaminen sujuvat lähes poikkeuksetta kutimet kädessä.

- Työn puolesta joudun joskus istumaan pitkiäkin matkoja julkisissa kulkuneuvoissa, ja nekin ajat neulon.

Oppinsa neulomiseen Hirvilahti sai kuusivuotiaana äidiltään. Samaa perinnettä hän on jatkanut omille lapsilleen, joiden kaveritkin saattavat joskus kokoontua Hirvilahden kotiin neulomista opettelemaan.

- Aina neuvon jos joku apua pyytää. Joskus saan puolitutuilta puhelinsoiton, että miten tämä pitikään tehdä.

Kajaanin Neulekerho kokoontuu Kajaanin Café Mokassa seuraavan kerran lauantaina 1.10.