Kapuajat tempaisevat Nepalin hyväksi

Yli kuuden kilometrin korkuinen vuorenhuippu odottaa Nepalissa kapuajiaan, mutta se ei hirvitä vaativaan reissuun valmistautuvia Marika Lambergia ja Pirkko Rautalinnaa. Enemmän ajatuksissa pyörii hyväntekeväisyyspotin kartuttaminen.

Nepal
YLE / Jouni Koutonen

Kun turkulaista Marika Lambergia muistuttaa, että Nepaliin lähtöön on enää hieman reilu kuukausi aikaa, pääsee hänen suustaan spontaani kiljahdus, vaikkei reissu sinällään hirvitäkään.

- Apua! Jotenkin on ajatellut että on tässä aikaa vielä! Ei oikeastaan se Mera Peak niinkään hirvitä, ehkä tässä se loppurutistus varainkeruun kanssa on se, mikä hirvittää. Kuukausi kun ollaan Nepalissa, niin varainkeruun "pääpuristushetki" on nyt!

Pieni teko kantaa läpi elämän

Kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmatiimissä työskentelevä Lamberg on hyödyntänyt verkostojaan ja virittänyt yhteistyön Doc Lounge -dokumenttielokuvaklubin kanssa.

Syyskauden klubi-iltojen avauksessa torstaina kerätään varoja Nepaliin. Elokuvana nähdään Emmy-ehdokkaana oleva Jennifer Arnoldin dokumentti A Small Act

- Elokuva kertoo pienten tekojen merkityksestä, joka saattaa kasvaa hyvinkin isoksi. Ruotsalainen vanha rouva, Hilde Back on aikoinaan itse lähtenyt pakolaiseksi Saksasta Ruotsiin sodan aikana. 70-luvulla hän on tukenut pienen pojan koulunkäyntiä Keniassa sen kummemmin ajattelematta kuka tämä poika on ja mitä hänen tekonsa tälle merkitsee. Myöhemmin koulunkäynnin turvin Christopher pääsee jatko-opiskelemaan Harvardissa ihmisoikeusjuristiksi, ja miettii, kuka hänelle on mahdollistanut alunperin koulunkäynnin. Hän etsii Hilden käsiinsä, he tapaavat, ja itse asiassa Christopher on perustanut oman säätiön Hilde Backin nimiin tukemaan muita koululaisia Keniassa, kertoo Lamberg.

Varainkeruuseen liittyvät asiat ovat itse kapuamisurakkaa enemmän mielessä myös ruskolaisella Pirkko Rautalinnalla.

Rautalinna on ollut kiireinen järjestäessään viikonvaihteeksi Turun Hansa-torille Kapua-tapahtumaa. Infotiskillä sekä Pirkko että Marika kertovat enemmän hankkeesta sekä valmistautumisestaan Nepalin matkaan, ja tietenkin reissuodotuksista.

Tavoitteena euro per metri

Neljättä kertaa järjestettävä KAPUA toteutetaan nyt yhteistyössä WWF:n ja Väestöliiton kanssa, ja kohteena on Nepalin luonto ja maaseudun väestön seksuaaliterveys.

Kapuajat matkaavat marraskuussa Nepaliin, jossa he tutustuvat avustuskohteisiin eli pääsevät näkemään käytännössä, mihin kerätyt varat käytetään.

Tämän jälkeen ryhmä kiipeää Nepalin korkeimmalle vaellushuipulle, 6 462 metriä korkealle Mera Peakille. Jokaisen kapuajan keräystavoite on euro jokaisesta metristä huipulle, yhteensä siis 6 462 euroa. Koko ryhmän tavoitteena on kerätä hankkeelle yhteensä 100 000 euroa.

Doc Lounge ravintola Dynamossa 22. syyskuuta klo 20. Elokuvana Jennifer Arnold: A Small Act. Tapahtumapäivä Hansa-torilta 24.-25. syyskuuta kello 10.00 - 17.30.

Lähteet: YLE Turku