Obama: Lähi-idän rauha voi syntyä vain palestiinalaisten ja Israelin kesken

YK:n yleiskokouksessa puhunut Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoi, että palestiinalaiset ansaitsevat oman valtionsa. Obaman mukaan itsenäinen valtio on kuitenkin mahdollista synnyttää vain palestiinalaisten ja Israelin välisissä neuvotteluissa. Obama pyrkii painostamaan palestiinalaisia luopumaan itsenäisyysvetoomuksesta YK:lle.

Kuva: EPA/ STIN LANE

Yhdysvaltain presidentti totesi olevansa vakuuttunut, ettei Lähi-idän rauhan saavuttamiseksi ole olemassa oikotietä. Obaman mukaan rauhaa ei saavuteta YK:n päätöslauselmilla tai lausunnoilla.

Yhdysvallat tukee Israelia, jonka mukaan kahdenväliset neuvottelut ovat ainoa mahdollinen tie rauhaan.

- Israelin ja palestiinalaisten on päästävä sopimukseen kiistoistaan, Obama sanoi.

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas on ilmoittanut jättävänsä perjantaina hakemuksen YK:n täysjäsenyydestä. Jos näin tapahtuu, Yhdysvallat estää hakemuksen läpimenon turvallisuusneuvostossa.

Yhdysvaltojen edustajat ovat pyrkineet taivuttelemaan palestiinalaisia luopumaan hakemuksen jättämisestä.

Obama tapaa YK:n yleiskokouksen yhteydessä sekä palestiinalaisten johtajan Mahmoud Abbasin että Israelin pääministerin Benjamin Netanyahun.

Obama totesi puheessaan myös, että kuluva vuosi on ollut merkittävä muutosten vuosi. Hän ylisti diktaattorien syrjäyttämistä Pohjois-Afrikan kansannousuissa ja terroristijohtaja Osama bin Ladenin surmaamista.

Presidentti Barack Obama vaati YK:lta myös pakotteita Syyriaa vastaan.

Taloustilannetta Obama kommentoi vaatimalla välittömiä toimia talouskriisin pysäyttämiseksi.