Väkivaltapiikki näkyy murhatilastossa

Keski-Suomen poliisi on kirjannut elokuun loppuun mennessä neljä murhaa, kun tavallisesti maakunnassa tapahtuu vuosittain enintään kaksi murhaa. Myös pahoinpitelytilastoissa on selvää kasvua. Suurin lisäys näkyy perheen sisäisissä väkivallanteoissa.

pahoinpitely
Naisen käsi ojennettuna nyrkissä
Comstock

Vaikka murhatilastossa on piikki tänä vuonna, eivät henkirikokset ole 2000-luvulla maakunnassa merkittävästi yleistyneet.

Pahoinpitelyjen määrä sen sijaan on lisääntynyt. Vaikka katuväkivallasta on puhuttu julkisuudessa paljon, suurin osa väkivaltarikoksista tapahtuu kotioloissa.

Keski-Suomessa yksityisasunnoissa tehdyt pahoinpitelyt ovat lisääntyneet liki puolella viime vuodesta. Kasvua selittää lakimuutos. Lievät alaikäisiin kohdistuneet pahoinpitelyt muuttuivat vuoden alusta virallisen syytteen alaisiksi. Aiemmin syytteen nostamisen edellytys oli, että uhri vaati tekijälle rangaistusta.

- Uusi laki kavensi asianomistajan valtaa päättää syytteen nostosta. Ennen kaikkea alaikäisiin kohdistuneet väkivallanteot ovat tulleet virallisen syytteen alaisiksi. Ehkä tässä lisäyksessä on jotain muutakin kehitystä taustalla, arvelee rikosylikomisario Pauli Huuskonen Keski-Suomen poliisilaitokselta.

Suomalainen nujakoi kännissä

Keskisuomalaiset nujakoivat useimmiten paitsi kotona, myös päihtyneenä. Järjestäytynyt rikollisuus on vielä vähäistä, vaikka poliisi onkin jatkuvatsi sen suhteen varuillaan.

- Jyväskylän kannalta positiivista on se, ettei täällä ole suoranaisesti järjestäytyneitä rikollisryhmiä. Olemme kuitenkin anturit ylhäällä tässäkin asiassa.

Katuväkivallassa maakunnan murheenkryyni on Jyväskylän ruutukaava-alue.

- Pahoinpitelyt tapahtuvat ravintoloiden sulkemisaikaan ja aivan ydinkeskustassa. Kenttävalvontaa onkin kohdennettu sinne, ja uskon tilanteen melko paljon rauhoittuneenkin, Huuskonen sanoo.

Lähteet: YLE Keski-Suomi