Haminassa tähyillään jo seuraavaa risteilykesää

Haminassa aloiteltiin viime kesänä risteilyliikennettä Viipuriin nopealla katamaraanialuksella. Useiden viivästysten jälkeen risteilymatkat Viipuriin pääsivät alkamaan lopulta kauden ollessa jo käytännössä ohi elokuun puolivälissä. Nyt Tervasaaren satamassa makaa 2500 euroa vuorokaudessa maksava alus, joka ei paljon vuokran eteen töitä tehnyt.

Hamina
Katamaraani satamassa
Katamaraani M/S Namdalingen makaa tuottamattomana Tervasaaren satamassa HaminassaYLE / Anna Huittinen

Haminassa yritetään nyt minimoida tappioita ja neuvotella norjalaisen aluksen vuokranneen yhtiön kanssa vuokran maksun kohtuullistamisesta. Risteilyliikenneyhtiö haluaisi kahden kuukauden vuokran, eli 150 000 euron, armahdusta. Neuvotteluissa norjalaisvuokraaja Fosennamsoksen kanssa ei toistaiseksi ole saatu vastakaikua vuokranalennukselle.

Aluksen reitille pääsy viivästyi useaan otteeseen kansainvälisen meriliikenteen byrokratian kiemuroissa. Byrokratian hitauden vuoksi aluksen työkieleksi jäi norja, mikä tarkoitti kallispalkkaista norjalaista miehistöä. Norjalainen miehistö, joka ei sisälly aluksen vuokraan, tulee noin puolet kalliimmaksi kuin muualta hankittu miehistö.

Neuvottelut ensi kesästä jo käynnissä

Keskusteluja ensi kesästä on käyty nykyisen risteily-yrittäjän Jarmo Ahosen lisäksi isompien alan yritysten kanssa. Keskusteluissa ovat olleet Viipurin lisäksi myös Pietarin reitti ja Viron kohteet Sillamäe ja Tallinna.

- Kyllä ne on olleet vakavia yhteydenottoja. Keskusteluissa käydään ihan oikeita asioita läpi, ei se ole vain renkaiden potkimista, kuvailee tilannetta Tervasaari-projektin johtaja Jaakko Leislahti.

Nimiä ei vielä papereissa ole, mutta sopimuksia, jotka koskisivat useampaa kautta, pitäisi saada aikaan ennen alkutalvesta pidettäviä lukuisia matkailu-alan messuja. Toiveissa on, että messuilla voitaisiin markkinoida viisumivapaita paketteja hotelleineen ja nähtävyyksineen Pietariin matkailijoille.

- Tehtäisiin Pietarin suuntaan syöttöliikennettä niin, että aamulla alus lähtee ja illalla tulee takaisin sitten edellisen vuorokauden matkustajien kera. Se mahdollistaisi verovapaat ostokset ja yöpymisen Pietarissa, kertoo Leislahti.

Hamina hamuaa pietarilaismatkailijoita

Haminan kaupungin elinkeinojohtajan Jukka-Pekka Bergman uskoo, että risteilyt jatkuvat myös ensi kesänä.

- Meri- ja rantakaupungista pitäisi olla myös risteilyliikennettä, Bergman toteaa.

Kaupunki on valmistautunut satsaamaan miljoonan euron budjetilla pyörivään risteilyhankkeeseen 300 000 euroa. Yrittäjän osuus on 200 000 euroja ja EU rahoittaa maakuntaliiton kautta loput. Tällä hetkellä hankkeen budjetista on kokonaisuutena käytetty Leislahden mukaan noin 600 000 euroa.

Suurelta kuulostavan satsauksen toivotaan tuovan ajan kanssa matkailija- ja rahavirrat Haminaan päin. Haminan kaupunginhallituksen puheenjohtajan Tapio Lepistö mukaan kaupunki näkee hankkeen pitkän ajan sijoituksena, joka tukee muita matkailuhankkeita.

Nopea yhteyden Pietariin toivotaan tuovan nimenomaan matkailijoita Pietarista Haminaan. Matkailijavirtojen kasvu tukisi esimerkiksi Haminan hotellihankkeita.

Lähteet: YLE Kymenlaakso