Halonen perustaisi Lähi-itään Palestiinan valtion

Tasavallan presidentti Tarja Halonen on ottanut voimakkaasti kantaa palestiinalaisvaltion puolesta. Halosen mukaan palestiinalaisilla on oikeus omaan itsenäiseen valtioonsa.

Presidentti puhuu YK:n yleiskokouksen istunnossa. Kuva: EPA/ ANDREW GOMBERT

Presidentti hoputtaa YK:n yleiskokouksen istunnossa keskiviikkona pitämässään puheessa ratkaisua Lähi-idän konfliktiin. Halosen mukaan YK:n on yhdessä seisottava palestiinalaisvaltion muodostamisen takana.

- Neuvotteluiden on jatkuttava pian ja johdettava sovitussa aikataulussa kahden valtion ratkaisuun, jossa Israelin valtio sekä itsenäinen, demokraattinen ja toimintakykyinen Palestiinan valtio elävät rauhanomaisesti ja turvallisesti rinnakkain, Halonen vaatii.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on presidentti Halosen kanssa samoilla linjoilla. Presidentit päätyisivät samaan lopputulokseen kuitenkin eri teitä. Obaman mukaan itsenäinen palestiinalaisvaltio on mahdollista synnyttää ainoastaan palestiinalaisten ja Israelin välisissä neuvotteluissa. Obama sanoi yleiskokouksessa pyrkivänsä painostamaan palestiinalaisia, jotta nämä luopuisivat itsenäisyysvetoomuksesta YK:lle.

Tukea Libyan kapinallisille

Presidentti Halonen toivotti puheessaan myös Libyan tervetulleeksi kansainväliseen yhteisöön.

- Suomi antaa täyden tukensa Libyan kansan toiveita heijastelevalle muutokselle. Olemme valmiit tukemaan oikeusvaltiolle ja ihmisoikeuksien kunnioittamiselle perustuvan demokraattisen yhteiskunnan rakennustyötä, Halonen sanoi.