Vihapuheen määritelmästä ei yksimielisyyttä

Perussuomalaiset sanovat joutuneensa itse vihapuheen kohteeksi. Tiistaina Ajankohtaisen kakkosen keskusteluohjelma Vihaillassa perussuomalaisten ja kokoomusnuorten edustajat totesivat vihapuheeksi leimaamisen tukahduttavan yhteiskunnallisen keskustelun. Ohjelman aikana vihapuhetta määriteltiin monin tavoin.

Kotimaa
Vihailta-ohjelman keskustelijat studiossa.
Ajankohtaisen kakkosen tiistai-iltaiseen Vihailta-keskusteluohjelmaan osallistui kahdeksantoista pääasiassa nuorta poliitikkoa ja aktivistia.YLE

Mitä se sellainen vihapuhe on? Ajankohtaisen kakkosen Vihaillassa määrittelyä penäsi myös Jussi Halla-aho. Sopimattomien lausuntojen takia Perussuomalaisten eduskuntaryhmästä erotetun Halla-ahon mukaan kaikki poikkeava leimataan Suomessa vihapuheeksi.

- Meillä on tietty hyvin ahdas putki, jonka puitteissa keskustelua hankalista asioista saa käydä. Kaikki mikä lipsahtaa putken ulkopuolelle sytyttää kommentaattoreissa punaisen valon ja aletaan huutaa vihapuhetta, vihapuhetta, Halla-aho pohti.

Halla-ahon mielestä vihapuhe on turha sana. Samaa sanoi kokoomusnuorten Ville Rydman.

- Osa väestä tuntuu reagoivan tähän niin, että on huono asia, että keskusteluilmapiiri on vapautunut. He haluavat leimata kriittiset äänenpainot tällä mystisellä vihapuhe-termillä. Se on niin hankalasti määriteltävissä oleva, että itse luopuisin siitä kokonaan, Rydman sanoi.

Demarinuorten Sanna Marin oli toista mieltä.

- Että ei saa muka keskustella, totta kai asioista saa keskustella, totta kai politiikan sisällöistä saa keskustella, mutta se muuttuu vihapuheeksi kun se kohdistuu jotakin kansanryhmää tai yksilöitä kohtaan, Marin huomautti.

Illan aikana perinteiset roolit kääntyivät päinvastoin, sillä perussuomalaiset syyttivät toimittajia vihapuheesta puoluettaan kohtaan.

- Nimenomaan perussuomalaisia kohtaan vihapuhetta on kyllä tullut tuutin täydeltä. Juuri Hesarissa Sami Sillanpää kirjoitti että perussuomalaiset ovat pelkureita, munapäitä, ja aina jos he kohtaavat ulkomaalaisen he ovat pesäpallomaila kädessä. Kyllä tällainen luo sitä pelon ilmapiiriä ihmisten välille, sanoi perussuomalaisten nuorten Simon Elo.

Terrorismitutkija Leena Malkin mukaan into tukkia vihapuhesuut juontuu siitä, että pelkäämme puheiden johtavan tekoihin.

- Nyt olisi todella tärkeä muistaa, mikä on sanoja ja mikä on tekoja. Radikaali ideologia ja väkivallan hyväksyminen ei käy välttämättä käsi kädessä saati, että lähtisi tekoihin, Malkki huomautti.

Lähteet: YLE Uutiset