1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ranskalainen oikeusistuin langetti ensimmäiset rangaistukset hunnuista

Ranskalaisessa oikeusistuimessa on annettu ensimmäinen rangaistus huntukiellon rikkomisesta. Oikeusistuin määräsi sakkoja kahdelle naiselle, jotka saivat keväällä syytteen pukeutumisesta islamilaiseen täyskaapuun eli niqabiin.

Niqab jättää näkyviin vain silmät. Kuva: Horacio Villalobos / EPA

Poliisi on jo aiemmin sakottanut huntukiellon rikkojia paikan päällä, mutta oikeudessa huntulain perusteella ei ole tätä ennen langetettu rangaistuksia. Naiset saivat 80:n ja 120 euron sakot. Syyttäjä olisi lisäksi patistanut heidät kansalaisuustaitojen kurssille, mutta siihen oikeus ei suostunut.

Jos seuraavakin ranskalainen oikeusaste pitää sakkotuomion voimassa, tuomitut aikovat valittaa siitä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Heidän asianajansa mukaan huntukielto tuomitsee naiset käytännössä elinikäiseen kotiarestiin, koska he eivät uskonnollisen vakaumuksensa vuoksi voi esiintyä julkisesti ilman niqabia.

Naiset pidätettiin toukokuussa Meaux'ssa lähellä Pariisia, kun he toivat kaupungintalolle syntymäpäiväkakun pormestari Jean-François Copelle. Tämä oli oikeistolaisen UMP-puolueen johtajana huntukiellon voimakkain ajaja Ranskan parlamentissa.

Useita muita niqabiin pukeutuneita naisia tuli seuraamaan oikeudenkäyntiä osoittaakseen tukeaan syytetyille. Heidän joukossaan oli Kenza Drider, joka aikoo asettua ehdolle ensi vuoden presidentinvaaleissa, jos saa kerättyä kylliksi tukijoita ehdokkuudelleen.

Huntulaki tuli Ranskassa voimaan viime huhtikuussa. Laki kieltää julkisella paikalla burkat ja niqabit, jotka peittävät kantajansa kasvot.

Ranskassa on yli viisi miljoonaa muslimia. Heistä enintään 2 000:n arvioidaan käyttävän burkaa tai niqabia.