1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Auto on metsästyskoiran surma

Metsästysaikaan eläimiä jäljittävät koirat keskittyvät omaan työhönsä, eivätkä välttämättä huomaa autoja. Autojen kuljettajat taas eivät ymmärrä hidastaa tiellä poukkoilevan koiran kohdalla, vaikka joskus olisi paras pysähtyä ja ottaa koira kiinni.

Kotimaan uutiset
Koiria tarhassa
Harmaat norjanhirvikoirat Kingi ja Eve eivät kiinnostuneet kamerasta, kun pihaan ajoi vieras auto.YLE / Mari Siltanen

Tänä syksynä metsästäjät voivat taas soittaa susipuhelimeen ja tarkistaa liikkuuko omalla alueella pantasusia. Näin voi pitää koiran alueelta pois. Susista voi olla varsinkin Itä-rajalla reilusti haittaa.

- Koira kun haukkuu hirveä tuolla metsässä, niin se on kuin vellikelloa sudelle soittaisi, sanoo ikaalislainen hirvikoirankasvattaja Jorma Peltomäki.

Pirkanmaalla vain Virroilla on liikkunut pantasusi, joten niistä ei niin tarvitse metsämiehen välittää. Sen sijaan ongelmana ovat autot.

Jarruvalot eivät liiemmin pala

Jäljittämiseen keskittynyt koira ei välttämättä osaa varoa autoa, eikä sen liikkeitä voi ennakoida. Jos näkee metsästysaikaan koiran tiellä tai tien luiskalla pyörimässä, olisi paras hidastaa vauhtia kunnolla, muistuttaa Peltomäki.

- Vaikka näyttäisi, että koira meni tien yli, voi se tulla sekunnin päästä takaisin. Vauhdin pitäisi pudota, mutta tahtoo olla että jarruvalot eivät autoilla syty.

Jos koira näyttää olevan ajan tasalla, voi sen antaa vain olla ja jatkaa työtään. Ei tosin keskittynyt koira suostuisikaan jäljittämistä lopettamaan.

- Jos se taas katselee reittiä kotiin päin ja siitä näkee että se on kuin kompassinneula sekaisin, se on hyvä ottaa kiinni.

Metsästyskoirilta löytyy yleensä omistajan yhteystiedot pannasta.

Saalis on toisarvoista

Koira on Peltomäen mukaan niin työkalu kuin työkaveri. Tärkeintä on yhteistyö. Metsällä ollessa koira käykin välillä tarkastamassa jatketaanko samalla alueella, vai pitääkö vaihtaa jo.

Peltomäki sai ensimmäisen suomenajokoiransa 13-vuotiaana, jonka jälkeen myös hirvikoirat tulivat kuvioihin.

- En usko että olisin edes hirviporukassa, jos minulla ei olisi koiraa itsellä. Kyllä se vaan niin tärkeä on.

Koiran kanssa metsästämisessä Peltomäkeä kiinnostaa se, ettei tarvitse seistä hirvitornissa tuntikaupalla ja odottaa tuleeko mitään.

- Se on se vapaus liikkua metsässä ja touhuta koiran kanssa, siitä se suola tulee.

Lähteet: YLE Tampere

Lue seuraavaksi