1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. linnut

Ampuhaukka kaipaa vielä lepoa

Taivas on täyttynyt lintuparvista, kun siivekkäät matkaavat kohti lämpimiä maita. Syysmuutto tietää kiireitä myös Heinolan lintutarhan hoitolassa. Voimajohtoihin ja seiniin törmänneitä lintuja tuodaan tarhaan hoidettavaksi lähes päivittäin.

Alku näytti lupaavalta. Heinolan lintutarhalla hoidettavana oleva ampuhaukka ei kuitenkaan jaksanut vielä lentää. Kuva: Heinolan lintutarha

Ikkunaan törmännyt ampuhaukka on ollut hoidettavana Heinolan lintutarhalla maanantaista asti. Tiistaina se sai jo kokeilla siipiään. Tokkuraisena löydetty lintu ei kuitenkaan jaksanut vielä lentää, kertoo lintutarhan hoitaja Olli Vuori.

- Menemme avoimelle kentälle nähdäksemme linnun lentokyvyn. Ampuhaukka lensi muutaman metrin, tippui maahan ja lähti kävelemään.

- Tuollaisessa kunnossa sitä ei voi vielä jättää oman onnensa nojaan. Se ei pysty puolustamaan itseään. Se kaipaa vielä pari päivää huilia, Vuori toteaa.

Viimeiseen lepoon

Loukkaantuneet linnut palautetaan mahdollisimman nopeasti takaisin luontoon. Osalle lintutarha on kuitenkin viimeinen pysäkki. Esimerkiksi pahasti loukkaantuneet linnut lopetetaan.

- Nyt meillä on esimerkiksi lokki, jonka siipi on pahasti poikki. Se joudutaan lopettamaan, Vuori harmittelee.

Lisäksi osa linnuista jää lintutarhaan. Ne pystyvät itse ruokailemaan, mutta eivät pärjäisi luonnossa.

Linnut ovat loukanneet itsensä esimerkiksi voimajohtoihin, autoihin tai lasisiin pintoihin. Lintutarhan huomaan on tuotu viime aikoina pääosin pieniä petolintuja. Uusi sesonki alkaa, kun järvet jäätyvät.

- Seuraava piikki on se, kun tuodaan erilaisia vesilintuja. Ihmiset ilmoittavat kesämökkien läheisyydestä löydetyistä viivyttelijöistä, jotka eivät esimerkiksi siipirikon takia selviä ilman ihmisen apua, lintutarhan hoitaja Olli Vuori sanoo.

Lähesty varoen loukkaantunutta

Loukkaantunutta lintua voi tilapäisesti pitää kotona ennen, kuin sen saa hoitoon. Heinolan lintutarhan hoitaja Olli Vuori kehottaa lähestymään loukkaantunutta lintua varoen.

- Jos kyseessä on petolintu, pitää varoa kynsiä. Painaa linnun hanskat kädessä selästä maahan. Pyrstön puolelta ottaa jalat hallintaan, koska petolintu haroo aina eteenpäin.

- Vaihtoehtoisesti voi ottaa pyyhkeen tai takin ja laittaa koko paketin pahvilaatikkoon. Tekee muutaman ilmareiän ja pitää lintua rauhallisessa paikassa kotona, jos ei heti saa vietyä hoitoon, Vuori neuvoo.

Ruokakuppia ei onnettomuudessa olleen linnun nokan eteen tarvitse heti työntää. Sokissa oleva lintu ei välttämättä syö ensimmäisen vuorokauden aikana.

Jos aterian loukkaantuneelle kuitenkin tarjoaa, Olli Vuori opastaa oikeaoppiseen ravintoon.

- Pääsääntöisesti petolinnut syövät lihaa. Voi ostaa vaikka porsaan sydäntä, sellainen nyrkin kokoinen pala, johon viiltää vähän viiltoja, että lintu pystyy itse repimään siitä. Vesilinnut puolestaan syövät usein kalaa eli niille voi laittaa kalaa vesiastiaan, Vuori opastaa.