1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Pohjalaistaiteilijat vahvasti esillä museoissa

Pohjalaistaiteilijat tekevät tällä hetkellä vahvaa esiinmarssia. Vaasassa Kuntsin modernin taiteen museossa avautuu yleisölle torstaina pohjalaistaiteilijoiden yhteisnäyttely Tässä ajassa - I nutiden. Samaan aikaan Seinäjoen taidehallissa on esillä pohjalaistaidetta. Tulevia esiintuloja on Nelimarkka-museossa ja Lapuan taidemuseossa.

Mia Damberg
Pohjalaisen Taiteilijaliiton näyttely ensimmäistä kertaa Kuntsissa. Kuvaus ja leikkaus: Jarkko Heikkinen (kesto: 1.54)

Kuntsin modernin taiteen museossa voi nähdä nyt ensimmäistä kertaa Pohjalaisen Taitelijaliiton näyttelyn. Taiteilijat pitävät Kuntsin kynnyksen ylittämistä merkittävänä, koska museolla on valtakunnallisesti hyvä maine.

- Olen hirvittävän iloinen ja onnellinen siitä, että meillä on mahdollisuus olla täällä. Kuntisilla on upeat tilat ja maine on erittäin hyvä, toteaa seinäjokelainen kuvanveistäjä ja Pohjalaisen Taiteilijaliiton puheenjohtaja Tiina Laasonen.

Yksittäiselle taiteilijalle näyttelyihin pääsy on kovan työn takana. Siinä auttavat erilaiset taiteilijayhteisöt, jotka saavat läpi yhteisnäyttelyitä, kuten nyt Pohjalainen Taiteilijaliitto Vaasassa.

- Kilpailu on kovaa. Se on sitä näyttely- ja apurahahakemusten tekemistä tämä arki. Taiteilijayhteisöt poikii tietysti näitä yhteisnäyttelyitä ja tuovat sitä kautta tunnettuutta taiteilijoille, kertoo vaasalainen kuvataiteilija Janika Herlevi.

Tässä ajassa -näyttelyssä ei pohjalaisuus paista

Tässä ajassa - I nutiden -nimisen näyttelyn aiheskaala liikkuu köyhyydestä, monipuoliseen yhteiskuntakritiikkiin ja kaiken katoavaisuuden pohdintaan. Mukaan on valittu kaksitoista pohjalaisnäyttelijää noin 50 hakijan joukosta. Näyttely on myös kattava kuvaus erilaisista tekniikoista.

Näyttelyn ovat koonneet Helsingin kaupungin taidemuseon amanuenssi Jari Bjöklöv ja Helsingin yliopiston dosentti Harri Kalha. Kokoajan näkökulmasta pohjalaisuus ei kokonaisuudesta kuitenkaan paista.

- Nykytaide on niin kansainvälistä ja suorastaan globalisoitunutta, että mitään erityistä pohjalaista eksotiikkaa ei lähdetty hakemaan eikä myöskään löydetty. Toki täällä on muun muassa päivitettyä latomaalausta mukana, mutta kuten sanoin: mitään eksotiikkaa ei haettu. Esimerkiksi Carina Granlundin piirroksia voisi esitellä ylpeästi missä tahansa kansainvälisessä nykytaidekontekstissa, toteaa dosentti Harri Kalha.