1. yle.fi
  2. Uutiset

Kotimaisia elokuvia ahkeroitu ennätystahtiin

Kotimaisella elokuvalla on ollut poikkeuksellisen vilkas vuosi. Yhteensä tänä vuonna ensi-iltansa saa kolmisenkymmentä pitkää elokuvaa, kun esimerkiksi viime vuonna niitä oli runsaat kaksikymmentä. Tuotannon laajuuden on mahdollistanut lisääntynyt rahoitus, ja myös erilaiset elokuvafestivaalit ovat nostaneet yleisön tietoon elokuvien kirjon.

kulttuuri

Kotimaisia pitkien elokuvien ensi-iltoja on koettu tänä vuonna ennätystiuhaan ja vuoden loppuun mennessä valkokankaalle saadaan vielä ainakin 12 kotimaista uutuutta. Kysyntää kotimaisille teoksille riittää, mutta viime vuoden kaltaisiin yleisöennätyksiin tänä vuonna tuskin päästään, arvioi kotimaan levityspäällikkö Harri Ahokas Suomen elokuvasäätiöstä.

-Tänä vuonna luultavimmin tullaan näkemään paljon jakaumaa elokuvien katsojaluvuissa, samanlaisia satojatuhansia vetäviä yleisömagneetteja, kuin viime vuonna oli, ei tänä vuonna ole yhtä monta. Viime vuonna olimme katsojatilastojen ennätysluvuissa, kahdessa miljoonassa, mutta tänäkin vuonna miljoonaan katsojan raja ylittyy kevyesti. Sekin on hyvin, kun katsotaan pitkän aikavälin katsojalukuja. Eikä elokuvan arvoa muutoinkaan mitata vain katsojaluvuilla - osa elokuvista on alunperinkin suunnattu pienemmälle kohdeyleisölle, Ahokas summaa.

Täysin erilaiset genret houkuttavat

Pitkien elokuvien tuotantoa ovat vauhdittaneet ennen muuta elokuvalle myönnetyn rahoituksen kasvu viime vuosina. Lokakuussa julkaistavaan ensi vuoden budjettiinkaan ei elokuvan osalle odoteta leikkauksia.

Kuluvan vuoden elokuvakirjo on ollut monipuolista, ja elokuvat näyttävät löytäneen kohdeyleisönsä hyvin. Suosittuja ovat olleet paitsi Aki Kaurismäen Le Havre, myös täysin toisenlaista genreä edustavat Vares-elokuvat. Vares-filmit ovat nopealla sarjatuotantomallillaan harvinainen ilmiö kotimaisessa elokuvassa, sanoo levityspäällikkö Harri Ahokas elokuvasäätiöstä.

- Elokuvan levityksen kannalta uusi mielenkiintoinen ilmiö ovat Vares-elokuvat. Niitä tuli teattereihin tänä vuonna kolme kappaletta ja heti ensi vuodelle on luvassa kolme lisää. Va reksen tapauksessa voidaan jo puhua brändistä, jota jokainen yksittäinen elokuva vahvistaa. Näin runsas tuotanto etenkin näin lyhyessä ajassa on Suomessa uutta. Lisäksi Aki Kaurismäen uusin on ollut sekä yleisön että kriitikoiden suosiossa, ja se on tavoittanut hyvinkin vaihtelevan ikäistä yleisöä, Ahokas kuvailee.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Silja Raunio

Lue seuraavaksi