Luomuko epäeettistä?

Luomutuotanto voi pahimmillaan olla epäeettistä, sanoo kasvinjalostuksen dosentti Jussi Tammisola. Hän painottaa, että luomulla ei pystytä vastaamaan maailman väestön lisääntyvään ravinnon tarpeeseen, ja luomuruoka voi jopa olla terveysriski. Luomuliiton varapuheenjohtaja Jukka Lassila kiistää väitteet.

Kotimaa

Luomuruokaa on totuttu pitämään terveellisenä, lisä- ja torjunta-ainejäämistä puhtaana ruokana. Kasvinjalostuksen dosentti Jussi Tammisola Helsingin yliopistosta huomauttaa, että luomumenetelmin kasvatettu kasvi on helpompi saalis tuholaisille ja kasvitaudeille.

Kasvi pyrkii torjumaan uhkaa kehittämällä itseensä myrkkyjä, jotka ovat vähintään yhtä voimakkaita ja vaarallisia kuin torjunnassa ihmisen käyttämät aineet.

Luomussa väkilannoitteiden käyttö on kielletty, joten niistä ei kerry valumia vesistöihin. Sen sijaan luomutuotannossa käytetty viherlannoitus tarkoittaa Tammisolan mukaan usein sitä, että maaperään vapautuu kasvin tarvitsemia ravintoaineita aivan väärään aikaan ja silloin, kun kasvi ei pysty niitä käyttämään. Seurauksena on vesistöihin valuva ravinnekuormitus.

Mutta miksi kasvienjalostajat ovat tehneet monista talvitomaateista mauttomia ja ikuisesti raakoja? Tähänkin kysymykseen vastaus Radio Suomen Ajantasan haastattelussa.

Lähteet: YLE Uutiset