1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Valoa nopeampi hiukkanen uhkaa jopa suhteellisuusteoriaa

Valon nopeutta koskevissa tutkimuksissa on saatu mullistavia tuloksia. Kansainvälisen fyysikkoryhmän mukaan atomia pienemmät partikkelit, neutriinot, voivat liikkua hieman nopeammin kuin valo. Tähän asti on uskottu, ettei mikään maailmankaikkeudessa voi matkata valoa nopeammin.

Tiede

Tutkimus tehtiin lähettämällä neutriinoja tuottava säde Sveitsistä Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksesta Cernistä noin 730 kilometrin päähän Italian Gran Sassossa sijaitsevaan laboratorioon. Säde oli perillä "liian aikaisin" - vain sekunnin miljardisosia nopeammin kuin valo, mutta sittenkin mullistavan paljon.

Jos tutkimustulos vahvistuu, se kyseenalaistaa fysiikan perimmäisiä lakeja, myös Einsteinin erityisen suhteellisuusteorian.

Tutkijat ovat tätä ennen yrittäneet ylittää valon nopeuden tuhansissa muissa kokeissa. Tulos on aina ollut sama: valo on päihittänyt kaikki partikkelit.

Löytäkää virheemme, tutkijat pyytävät

Fyysikot ovat itsekin ymmällään saamistaan tuloksista. He ovat testanneet niitä yhä uudelleen kaikin mahdollisin tavoin, kertoo tutkimuksen johtaja Antonio Ereditato Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle.

- Me halusimme löytää virheen - pienen tai monimutkaisen tai minkä tahansa - mutta emme löytäneet, Ereditato sanoo. Nyt hän ja hänen ryhmänsä ovat alistaneet tuloksensa tiedeyhteisön perusteelliseen tarkasteluun.

- Emme väitä mitään, haluamme vain, että joku selittäisi hullun tuloksemme, koska se todella on hullu! Mutta tietysti unelmani on, että jokin toinen ryhmä tulisi samaan tulokseen.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, YLE Uutiset