Marko Kemppainen: Suomessa ei ampumisella elä - ikinä

Ateenassa skeetin olympiahopeaa ampunut Kemppainen vetäytyy ammunnasta ainakin vuodeksi. Hänen mukaansa motivaatiota jatkoon ei ole ja lisäksi rahapussi on liian kovilla.

ammunta
Marko Kemppainen urheilu ammunta skeet Suomussalmi
YLE

Suomussalmen Urheiluampujia edustava Kemppainen yritti turhaan saada itselleen paikan Lontoon kisoihin. Hän myöntää, että lippu katosi jo aiemmin kaudella EM-kisoissa.

- Siellä oli paikkoja jaossa useampi, MM-kisoissa Belgradissa enää yksi. Tosiasia on, että MM-kisoista paikka olisi ollut jo utopiaa, ei sinne enää mitään kunnollista panosta ollut.

Kemppainen ei ole varma uransa jatkumisesta välivuoden jälkeen.

- Tässä on 20 vuotta kierretty maailmaa, nyt on pakko keskittyä jo kotiasioihin ja siviilityöhön. Kyllä menestystä voisi lähteä hakemaan nuorempi kaarti välillä. Tosin en minä ampujaksi vielä liian vanha ole.

Vain maailman kärki elää ammunnalla

Kemppaisen mukaan ammunta on liian kallista ampujalle Suomessa.

- Kaikki pitää ottaa omasta pussista ja sponsoreilta. Jos kumppaneita ei ole, kahden viikon leirin jälkeen palkkapussi on aika pieni. Ei Suomessa ole koskaan ammunnalla elänyt - eikä koskaan tule elämään.

Ulkomailla ammunta on ammattimaisempaa. Sillä myös elää, toteaa Kemppainen katkeroituneena.

- Siellä kärjelle maksetaan kaikki kulut ja päivärahatkin vielä päälle, muuten ei siellä urheilija liikahda.

Uutta passia ei tule

Välivuodesta tulee totaalinen, sillä Kemppainen ei aio siirtyä myöskään valmennuspuolelle.

- Passin sivut on täynnä ja uutta en aio hankkia. Jos valmentaisin nuoria, sekin olisi tehtävä omasta tai yhteistyökumppanien pussista. Minä keskityn nyt kotipirtin asioihin.

Kokonaan ura ei välttämättä ole ohi.

- Maailmalla on taso noussut hurjasti viime vuosina. Huipulle on kuitenkin mahdollista nousta takaisin, jos motivaatio palaa ampumiseen. Kuten sanottu, ampujaksi en ole vielä liian vanha.

Lähteet: YLE Kainuu / Jarmo Nuotio