Säästäjä-haalijan työpöytä pursuaa tavaraa

Jokainen tuntee jonkun, jonka pöytä on kaaoksessa eivätkä tavarat pysy järjestyksessä. Lisätilojen järjestäminenkään ei auta, sillä nekin täyttyvät alta aikayksikön. Kouluttaja Anne te Velde-Luoma antaa neuvoja pöydän siistinäpitoon suosituilla kursseilla.

pöydät
YLE

Keittiön pöydälle kasaantuu lehtiä, sokeri- ja hunajapurkkeja, laskuja, ostoslistoja ja niin edelleen. Työpöytä täyttyy papereista, likaisista kupeista, limupuolloista ja kaikesta mahdollisesta. Kouluttaja itsekin myöntää, että oma työpöytä on silloin tällöin sekaisin.

- Niin käy, kun on paljon tekemistä ja projektit kesken. Sitten otan aikaa ja järjestän ja siivoan ja laitan sillä tavalla kuin pitää, te Velde-Luoma kertoo.

Järjestetty pöytä voi kouluttajan mukaan olla rauhan ja voiman lähde.

- Pöydän järjestyksenpito kuvaa koko elämää. Pöytä on osa koko kotia tai työpistettä, ja jos yhdenkin kulman saa sellaiseen kuntoon, joka itsellesi sopii, mistä tulee hyvä olo, niin se antaa mielestäni hirveästi energiaa.

Te Velde-Luoman vetämät Pöytä siistiksi -kurssit alkoivat Helsingin työväen opistossa parisen vuotta sitten. Maailmalla kursseja on järjestetty jo huomattavasti pidempään.

- Aihe on tullut viiveellä tänne Suomeen. Tavaramäärien paljouden hallitsemisen opetteleminen alkoi Yhdysvalloissa jo 70-luvun puolivälissä.

Ihannejärjestys ihmistyypin mukaan

- Se mikä on yhdelle stressin ja sotkun paikka, johon pitää tarttua, on toiselle aivan tavallinen tilanne, jossa hän viihtyy ja toimii hyvin. On melko mahdotonta sanoa, mikä on normaalia. Kysyn, mikä sinua haittaa ja mikä toimii, ja aloitamme siitä, te Velde-Luoma kuvailee.

Tavarapinot ovat kouluttajan mukaan syntyneet muutamassa vuosikymmenessä.

- Nykyajan ongelma on, että kaiken tulva on niin valtava. Se ei ole pelkkää tavaraa, vaan myös paperia, digitaalisia dokumentteja ja kulttuuritarjontaa. Tulva on niin epäinhimillinen, että sitten ne kasaantuvat. Ehdotan tietysti, että hankitaan vähemmän, sitä vähemmän on hallittavaa ja lopulta poistettavaa.

Tavaran haalimisesta pitäisi te Velde-Luoman mukaan päästä eroon.

- Metsästäjä-keräilijä, haalija-säästäjä selvisi hengissä ja pärjäsi entisaikaan. Nyt se alkaa kääntyä meitä vastaan. Meidän täytyy etsiä yhdessä hyviä, uusia ratkaisumalleja. Esimerkiksi kierrättämiseen on kodeissa nykyään aivan liian pienet tilat, te Velde-Luoma sanoo.

Lähteet: YLE Helsinki