Kauhusta tuli salonkikelpoista viihdettä

Vampyyrit ja zombiet ovat vallanneet olohuoneemme ja kirjahyllymme. Vaikka ilmiön taustalla on yhteiskunnalllinen kapina, viimeaikaisten suosittujen kirja- ja tv-sarjojen myötä kauhusta on tullut yleistä, ja jopa muodikasta kulttuurivirtaa. Elävien kuolleiden lisäksi myös muu kauhu on arkipäiväistynyt.

zombit
Riia Iivarinen zombie-maskissaan.
Riia Iivarinen pitää kauhukulttuurista sen monissa muodoissaan.YLE / Minna Kaipainen

Kauhukulttuuri on ollut perinteisesti nuorille tapa vastustaa vallitsevaa yhteskuntajärjestystä. Kauhukirjallisuuteen ja elokuviin perehtynyt joensuulainen Tomi Päivinen arvioi, että viimeaikaista kauhutrendiä ovat olleet nostattamassa nykyinen talous- ja yhteiskuntajärjestelmä, jossa nopeat syövät hitaat. Hän vertaa tilannetta Zombie-elokuviin, joissa vain kekseliäimmät selviytyvät.

- Myös vampyyrikirjojen komeat nuoret miehet, jotka kapinoivat vallitsevaa yhteiskuntaa vastaan, vetoavat nuoriin, etenkin naisiin. Ja onhan vampyyritarinoita myös aika paljon romantisoitu sitten alkuaikojen, Päivinen toteaa.

Päivinen uskoo, että kauhun kautta katsoja voi kanavoida myös monia pelkojaan, halujaan ja muita hankalia tunteitaan. Myös tämän takia sen voisi kuvitella kiinnostavat juuri kasvunsa kanssa kamppailevaa, nuorta sukupolvea.

Kauhukin muuttuu vain kauheammaksi

Kauhun historian varhaisimmassa kirjallisuudessa, 1700-1800-luvuilla tapahtumapaikkoina olivat usein synkät linnat kahleita kalisuttavine kummituksineen. Bram Stokerin romanttinen Dracula-hahmo näki yönvalonsa 1800-luvun lopulla ja sitä seurasivat lukuisat muut vampyyritarinat. 1900-luvun alussa syntyi niin kutsuttu kosminen kauhu, joka perustui ihmisrodun mitättömään rooliin maailmankaikkeudessa. Kautta seuranneen psykologisen kauhun ja niin kutsutun kauhutrilleritrendin myötä genre on Päivisen mukaan nykyisin arkipäiväistynyt.

Nykyisen mediakäytön myötä nykyihminen näkee todellisia kauheuksia yhtenään ja kaikkialla. Tuleeko kauhustakin jatkuvasti vain kauheampaa?

- Kyllä tämä on varmasti totta. Nykyiset kauhuelokuvat keskittyvät melkoiseen verellä ja sisälmyksillä mässäilyyn. Itse en välttämättä tästä suuntauksesta välitä, vaan olen enemmän psykologisen kauhun kannattaja, Päivinen kertoo.

Zombie walk on treeniä halloweeniin

Kuopiolaista Riia Iivarista on aina kiehtonut zombie- ja kauhuelokuvat.

- Vaikka pelko on aika kauheaa, on se toisaalta aika kiva olotila minulle ainakin. Tykkään jännityksestä ja siitä, että pikkuisen pelottaa.

Iivarinen on järjestämässä Kuopiossa toista kertaa elävillä kuolleilla leikittelevää Zombie walk –tapahtumaa. Zombie walkin tarkoituksena on, että joukko ihmisiä pukeutuu ja eläytyy zombieksi ja kulkee kaupungissa määrätyn reitin.

- Tapahtuma on kaikille, jotka haluavat kokea jotain erilaista, hauskaa ja ehkä vähän jännittävääkin. Sen voi ottaa vaikka harjoituksena halloweeniin, Iivarinen vihjaa.

Verta siirapista, arvet purukumista

Pukeutuminen on Zombie walkissa olennaista. Iivarisen silmäkulmasta, ohimosta ja suupielestä valuu verta, joka on kuitenkin peräisin naamiointiliikkeestä. Repaleinen mekko kertoo kenties juhlissa murhan kohteeksi joutumisesta.

Tarpeistoa Zombie walkiin voi hankkia esimerkiksi naamiointitarvikeliikkeestä. Veren sekoittaminen onnistuu myös itse; netistä löytyy ohjeita, joissa neuvotaan muun muassa sekoittamaan siirappiin karamelliväriä. Arpia pintaan voi tehdä paitsi siihen tarkoitetulla arpivahalla, kotikonstein myös purkalla.

Zombie walk kävellään Kuopiossa lauantaina 24.9. Kulkue käynnistyy Valkeisenlammelta klo 19.

Lähteet: YLE Savo