1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Puualalla pula kunnon koivusta

Pula hyvälaatuisesta kotimaisesta puusta vaikeuttaa puuseppäalan yritysten toimintaa. Laatukoivun puute heijastuu esimerkiksi jyväskyläläisen puuleluvalmistajan tuotantoon. Tehokasvatettu puu ei täytä valmistajan laatuvaatimuksia

Kotimaan uutiset
YLE Keski-Suomi

Hakka ja moni muu puinen Jukka-lelu on löytynyt suomalaiskodeista jo useiden vuosikymmenten ajan. Kysyntää olisi edelleen kasvavassa määrin niin kotimaassa kuin ulkomaillakin, mutta laadukaasta kotimaisesta koivusta on pulaa.

- Kyllähän se on ollut koko ajan tiedossa, että puun laatu huononee, koska metsiä uudistetaan. Me tarvitaan hyvälaatuista koivua ja myös viiluntekijät tarvitsevat sitä, että samasta tukista sitten tapellaan, kuvailee Oy Juho Jussilan toimitusjohtaja Maija Jussila-Savo.

Asiakkaat ovat vaativia

Tehokasvatuksen lisäksi koivun laatua heikentää ruskotäpläkärpänen, joka aiheuttaa puuhun värivikoja. Laaduntarkkailusta huolimatta puun viat paljastuvat usein vasta lelun valmistuksen aikana tai jopa vasta lopputuotteessa.

- Pintavioitukset näkyvät maalin alta ja lustopaksuus näkyy työstön jäljessä. Siitä ei tule tasaista ja sitä joudutaan enemmän hiomaan ja sitten se imee maalia.

Lelutehtaalla on havaittu puun laadun heikentyneen jo muutaman vuoden ajan. Hyvälaatuisen koivun huono saatavuus vaikuttaa jo myyntimääriin ja varsinkin vientiin.

- Juuri ja juuri kykenemme toimittamaan sen, mitä tilattu on, mutta emme kykene näillä puumäärillä mitenkään lisäämään vientiä, toteaa Oy Juho Jussilan myyntipäällikkö Harri Savo.

Suurin osa Jukka-leluista valmistuu vientiin ja niitä toimitetaan noin 30 maahan. Varsinkin Aasiassa lelua odottavat vaativat asiakkaat.

- Japanilainen on varsin tarkka siitä, että sinne ei saa olla mitään värivikoja. Japanilainen ei osta huonoa tuotetta, sanoo lelutehtaan toimitusjohtaja.

Laatukoivu kasvaa havupuiden seassa

Puuseppäala tarvitsemaa laadukasta ja kovasyistä koivua kasvaa pääasiassa sekametsissä kuusten tai mäntyjen seassa. Teollisuuden käyttämä puu kasvatetaan valoisissa koivikoissa, joissa riesana on ruskotäpläkärpänen.

- Hyvälaatunen koivu kasvaa yleensä havupuiden seassa yksittäisinä suurina koivuina, jolloin se on ollut varjossa, eikä siihen ole syntynyt ruskotäpläkärpäsen aiheuttamaa syöntikäytävää. Se on ruskeaa käytävä, joka sitten antaa väriä puuainekseen. Sellainen puumateriaali ei sovellu erikoistuotteiden raaka-aineeksi ja tällöin on haettava erikoiskoivut havupuustojen seasta, kertoo Metsäkeskus Keski-Suomen projektipäällikkö Petri Kilpinen.

Kilpisen mukaan erikoiskoivu on niukkuusartikkeli, joka täytyy ottaa huomioon jo korjuuvaiheessa. Siitä maksetaan myös metsänomistalle parempi hinta. Laadusta riippuen erikoiskoivusta voi saada jopa kaksinkertaisen hinnan kuutiolta tavalliseen vaneritukkiin verrattuna.

Lähteet: YLE Keski-Suomi

Lue seuraavaksi