1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Miss Suomi 1954 sai palkkaansa saippuana

Orimattilalaistunut Yvonne de Bruyn sädehti Miss Suomena vuonna 1954. Missivuotensa jälkeen hän jatkoi muiden töidensä ja perheenäidin roolin ohella mannekiinina vuosikymmeniä. Ainakaan 1950-luvulla missiä ei riistetty, hän pohtii.

Kotimaan uutiset

Vuonna 1954 Yvonne oli nuori tyttönen. Hän oli töissä Postissa. Eräänä päivänä asiakas pyysi tytön äidiltä lupaa lähettää tämän kuva Miss Suomi -kisoihin.

Äiti ja tytär suhtautuivat asiaan huumorilla, antoivat luvan kuvan lähettämiseen ja ajattelivat, että antaa mennä vain. Viikko ennen missimittelöä kotiin tuli kutsu osallistua kilpailuun.

- Ne olivat kovat kisat. Ne pidettiin Helsingin messuhallissa, missä oli yli 7 000 ihmistä. Mitään etukäteisvalmennusta ei ollut, sinne vain mentiin, Yvonne naurahtaa.

Jalat maassa vanhassa työssä

Voiton jälkeen uusi Miss Suomi työskenteli edelleen Postissa. Missiesiintymisiä varten hän sai lomaa vakituisesta työstään. Yvonne edusti Suomea muun muassa Miss Eurooppa -kisoissa Ranskassa.

- Se oli elämys. Olin kielitaitoinen ja rohkea nuori tyttö. En pelännyt esiintymistä ja ihmisten kanssa olemista.

Yvonne meni pian naimisiin ja sai puolisonsa kanssa kolme lasta. Nyt hän on mummo lapsenlapsilleen.

Mannekiinin töitä hän jatkoi naimisiin menon jälkeen vielä 27 vuoden ajan.

Hän oli töissä myös miehensä suvun yrityksessä Kurikan lakkitehtaassa, kunnes muutti 1970-luvun alussa Orimattilaan Finnkarelian Virkkeen tiedottajaksi. Nykyään Yvonne viettää eläkepäiviään virallisesta työstään, mutta vetää edelleen erilaisia kursseja ja toimii yrityskummina.

Markkoja ja saippuaa

Vastikään vuoden 2011 Miss Suomi Pia Pakarinen luopui kruunustaan ja tittelistään vedoten missiorganisaation kanssa kärjistyneisiin ongelmiin ja muun muassa palkanmaksun takkuilemiseen.

Yvonne de Bruyn missiaikoina korvaukset tulivat ajallaan. Joskin ne maksoi eri yritys kuin nykyään.

- Palkkion maksoi Olva-saippua. Rahaa sai vähitellen vuoden aikana. Minun piti olla mainoksissa sanomassa, että olen ikäni käyttänyt tätä saippuaa. Se oli hauskaa.

Palkaksi missi sai paitsi markkoja myös saippuaa.

Yvonne de Bruyn kertoo, ettei missivuotenaan kokenut vastaavaa kuin kollegansa Pia Pakarinen.

- Kun olin rumbassa mukana, kaikki oli erilaista. Minun aikani misseys ei ollut kaupallista vaan ihmisläheistä. En kokenut, että minua olisi riistetty, hän toteaa ja lisää:

- Jos olisin ollut Pia Pakarisen asemassa nyt, minulle ei olisi käynyt mitenkään. Asioihin pitää osata suhtautua.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi