Marjojen sekakäytöllä saa parhaan potkun

Puolukassa on paljon hyvää pienessä paketissa. Mutta niin on myös huonomaineisessa variksenmarjassa, jota tutkija kannustaakin käyttämään nykyistä rohkeammin. Marjojen maku- ja terveysominaisuuksia tutkiva Oskar Laaksonen suosittelee rohkeaa marjojen sekakäyttöä.

marjat
Oskar Laaksonen.
Oskar Laaksonen.YLE / Sannimari Lehtilä

Vaikka puolukka ei ole samanlainen C-vitamiinipommi kuin moni muu marja, sisältää se runsaasti terveellisiä aineksia; esimerkiksi kivennäis- ja hivenaineita sekä polyfenoliyhdisteitä, kuten flavonoideja. Happoisuutensa ansiosta hyvin säilyvä marja on myös mainio kuidun lähde.

Eikä se puolukan makukaan ole pelkästään hapan, vaikka äkkiseltään voisi niin luullakin.

– Puolukasta löytyy todella paljon erilaisia ominaisuuksia. Ei se ole pelkästään se happamuus, vaan kun sitä pureskelee, sieltä löytää todella paljon erilaisia ominaisuuksia, joita voi hyödyntää eri tavoin jakamalla marjaa osiin, pohjustaa puolukkaa "työkseen pureksiva" Oskar Laaksonen.

Pura ja kokoa puolukka!

Pienen, pyöreän terveyspommin osiin jakaminen on oikeastaan tohtorikoulutettavana Turun yliopistolla olevan Oskar Laaksosen työsarka. Eri terveys- ja makuominaisuudet nimittäin keskittyvät puolukan, kuten muidenkin marjojen eri osasiin, ja eri tavoin käyttämällä marjasta saadaan uusia vivahteita esiin.

– Jaan marjoja osiin ja tutkin niiden kemiallista koostumusta, ja yhdistelen näitä jakeita ja katson, millaisia makuominaisuuksia saadaan aikaan. Jossain tapauksessa maku voi muuttua ja löytyä uusia ominaisuuksia, kuvailee Laaksonen "marja-alkemian" alkeita.

Marjoissa suurin happamuus on yleensä sen mehussa, ja kun mehua tekee, ei roitteita kannata mehumaijan siivilästä nakata roskiin.

– Usein hyödynnetään marjoista vain se mehu, mutta kuoriaineksestakin löytyy paljon hyviä yhdisteitä, jotka kannattaa hyödyntää. Kuivata vaikka ja jauhaa hyvin, ja pistää myslin joukkoon, vinkkaa Laaksonen.

Puolukka sopii tietenkin monien suolaisten ruokien lisukkeeksi, etenkin näin riista-aikaan, ja nyt kaalienkin ollessa parhaimmillaan vaikkapa kääryleet saavat potkua puolukasta. Puolukka on hyvä lisä myös aamiaismyslin tai -puuron terästyttäjänä.

Oskar Laaksonen rohkaisee myös sekottelemaan eri marjoja keskenään, hapokas puolukka piristää kummasti makeaa marjacocktailia. Ja vanhan tutun vispipuuron makuhan on mukavan lempeä.

Variksenmarja on nimeään parempi

Puolukan ohella mustikkaa ja mustaherukkaa tutkiva Oskar Laaksonen kannustaa kokeilemaan rohkeasti myös hieman huonossa maineessa olevaa variksenmarjaa.

– Se on ihan maukas marja sinänsä, siinä on vaan isoja kiviä, että se voi tuntua suussa hieman epämiellyttävältä. Mutta jos sitä hyödyntää esimerkiksi mustikoiden joukossa, niin tosi tehokas paketti sekin! Löytyy ihan samanlaisia terveysominaisuuksia kuin puolukalla ja muillakin marjoilla. Kun käyttää sekaisin eri marjoja, voi saada paremman hyödyn kuin että käyttäisi kuukausikaupalla samaa marjaa.

Jotkut erehtyvät pitämään variksenmarjaa jopa myrkyllisenä, mutta ehkä jo pelkästään sen nimi pahentaa marjan mainetta. Kertaluokkaa parempiakin nimiä variksenmarjalle löytyy, kaarnikka ja suorastaan runollinen tunturimustikka.

Lähteet: YLE Turku