Murhaava päänsärky rajoittaa elämää

Kun päänsärky saapuu jäädäkseen pitemmäksi aikaa, se rajoittaa elämää suuresti. Sarjoittainen tai jaksottainen päänsärky saattaa toistua päivittäin, useiden kuukausien ajan. Kipu on sen verran kovaa, että tekeminen keskeytyy kohtaukseen. Seuraavan kohtauksen odottelukin lamaa.

kipu
Kuvassa Mika Hietanen
YLE / Niina Koskela

Migreeni on tuttu monelle, jos ei omakohtaisena kokemuksena, niin ainakin paljon esillä olevana asiana. Sen sijaan sarjoittainen (jaksottainen, hortonin neuralgia tai cluster-päänsärky) on tuntemattomampi suure. Migreeniyhdistyksen mukaan oireesta kärsii Suomessa noin 15 000 ihmistä.

Oireille on tunnusomaista toispuoleisuus ja toistuvuus. Kipu voi tuntua silmässä ja kaulassakin. Usein tuntemukset alkavat samaan kellonaikaan, monesti kipu alkaa yöllä.

Aluksi ei tietoa

Kokkolalaisen Mika Hietasen voimakkaat päänsäryt varmistuivat tänä kesänä sarjoittaiseksi eli jaksottaiseksi päänsäryksi. Ensimmäiset kivut tulivat jo vuonna 2004, mutta silloin kivulle ei vielä osattu antaa täsmällistä nimeä.

Voimakas kipu kuitenkin pelotti ja lääkäriin piti hakeutua. Kipujaksot ovat viime vuosina tulleet ja menneet. Välillä on ollut oireettomia vuosia. Nykyinen kipujakso tai kohtaussykli on alkanut heinäkuun alussa ja jatkuu yhä. Päänsärky on lähes päivittäistä ja kestää yhdestä kolmeen tuntia.

Mikalla voimakas kipu tuntuu oikealla ohimolla sekä silmässä, leukaluissa ja hampaissa. Jostain syystä Mikan kohtaukset tulevat usein illalla, kello 19-21 aikaan tai yöllä.

Kipujen syytä ei osata selittää. Mika on kuitenkin oppinut huomaamaan, mikä saattaa laukaista kivun: alkoholi, sauna ja päivätorkut.

- Kohtausten jälkeen kroppa on tyhjä ja energiat vähissä.

Seuraavaa kohtausta odotellessa

Nyt Mika on saanut pistoksina annettavaa lääkettä, joka poistaa kivun nopeasti sillä kertaa. Kunnes taas seuraava kohtaus tulee. Kun nykyinen kohtaussykli on jatkunut jo useita kuukausia, tarkoitus on kokeilla estolääkitystä.

Jaksottainen päänsärky melkein jokaisena päivänä kuulostaa sellaiselta, että se niin sanotusti syö miestä rankasti?

- No kipukohtauksen taistelee aina läpi joten kuten. Mutta se pelko seuraavasta kohtauksesta, se pakottaa miettimään tekemisiään. Että lähteekö viikonloppureissuun, ja onko lääkettä tarpeeksi. Tai mitä jos vieraita on tulossa ja kohtaus on päällä. Se vaikuttaa elämään aika lailla. Kova kipu estää myös työnteon. Yksi kivulle annettu nimi on itsemurhapäänsärky. Se kertoo kivun luonteesta paljon.

MIka on kuitenkin toiveikas. Oireet saattavat joskus hävitä vuosiksi tai häipyä kokonaan. Voi myös olla, että kun ikää karttuu, oireet häviävät. Nykyhetkessä hyvää on se, että ainakin on löytynyt lääke, joka vaikuttaa kipuun muutamassa minuutissa.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa