Sound of Musicin sävelet soivat Joensuussa

Joensuun Kaupunginteatterin syyskausi alkaa musikaalilla. Lauantaina ensi-iltansa saa yksi maailman tunnetuimmista musikaaleista, Sound of Music. Itävaltalaisesta Trappin perheestä kertovassa tarinassa Marian osaa esittää sopraano Jonna Imeläinen. Esityksen on ohjannut Mikko Rasila.

Kotimaa
Nunna ja Maria lavalla.
Abbedissa (Anu Pulkkinen) ja Maria (Jonna Imeläinen) intoutuvat tanssimaan klassikkomusikaalissa Sound of Music.

Maailmankuulun musikaalin kaupunginteatterin lavalle tuominen ei ole mikään yksinkertainen juttu. Joensuussa apuvoimia on haettu vierailijoista. Ensimäistä kertaa Joensuussa ohjaajana vierailee Mikko Rasila. Hän on tehnyt myös esityksen koreografian. Maria Rainerin roolissa nähdään sopraano Jonna Imeläinen, kapteeni Georg von Trappina Petteri Rantatalo.

Ohjaaja Mikko Rasila sanoo tunnetun musikaalin tekeminen Joensuun kaupunginteatteriin olevan iso haaste.

- Onhan tämä iso kakku, mutta samalla valtavan ihana haaste. Olen ensimmäistä kertaa ohjaamassa Joensuussa ja tätä on ollut hyvä tehdä. Tiimityö on toiminut, tuntuu kuin olisi iso perhe, joka on tätä tekemässä. Mukana olevat lapset ovat lahjakkaita, heissä on nousevia kykyjä.

Usein musikaalit otetaan teattereiden ohjelmistoon niin sanotusti taloudellisesti "varmoina nakkeina". Mikko Rasila sanoo, ettei ole ajatellut taloutta.

- Sen asian päällä on muita, jotka hallitsevat sen puolen. Sen voin sanoa ettei musikaali ole mitään kevyttä tekemistä. Sillä kevyt on raskas kantaa. Tämä vaatii esittäjiltä paljon. On oltava laulutaitoa, tanssitaitoa ja on hallittava draaman kulku. Odotan, että täällä on hyvä tunnelma ja saamme yleisön viihtymään. Voivathan ne vaikka laulaa mukana.

Pienen tytön unelma

Sopraano Jonna Imeläinen hyräilee tuttuja säveliä meikkipöydän ääressä. Poskupunansivellin liikkuu puheen tahdissa. Maria on kiehtonut häntä, siitä alkaen kun näki elokuvaversion.

- Se oli ihana, Maria on niin valoisa ja rakastava. Tämä on yhden unelman täyttymys päästä esittämään häntä. Tätä on ollut ihana tehdä. Täällä on ollut mukava, kotoisa henki, on tehty yhtenä ryhmänä töitä, Jonna kiittelee.

Hän vastasi myös lapsikuoron harjoittamisesta, joka sekin oli oma lukunsa.

- Lapsikuorossa stemmat ovat tärkeitä, samoin oikea rytmi. Piti myös harjoitella puhetta. Nykyajan kieli ei saa kuulua, vaan pitää pysyä siinä alkuperäisessä puhetavassa. Lapset ovat olleet ihania, tosin vilkkaita, kuunnelleet kun "äiti" antaa ohjeita.

Jonna Imeläinen myöntää jännittävänsä hieman ennen ensi-iltaa.

- Toivottovasti saan nukuttua. Nyt ajattelen vain tätä ja luotan vakaasti tähän meidän juttuun ja siihen, miten olemme tämän toteuttaneet.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Anneli Lujanen