Teknisen luovuuden palkintoja kolmelle

Tampereen kaupungin teknisen luovuuden palkinnot menivät teknillisen yliopiston tutkijoille. Ykköspalkinnon eli 4000 euroa sai emeritusprofessori Markus Pessa pitkästä työstään optoelektroniikan tutkimuksessa ja käytäntöön siirtämisessä. Kaksi muuta palkinnonsaajaa ovat Reijo Karvinen ja Juha-Pekka Huhtanen.

luovuus
Palkitut Raatihuoneella.
Palkitut tekniikan tohtori Juha-Pekka Huhtanen, professori Reijo Karvinen ja emeritus professori Markus Pessa.YLE / Petri Aaltonen

Pääpalkinnon saaja Markus Pessa arvioi oman alansa, optoelektroniikan olevan vasta mahdollisuuksiensa alussa.

-Valo voittaa sähkön melkein joka suhteessa. Se vain on kallista, ja sen takia meillä ei vielä ole esimerkiksi optisia tietokoneita. Toteutuessaan ne ovat äärimmäisen nopeita ja niiden aika tulee, tosin ei ehkä vielä aivan lähivuosikymmeninä.

Tampereen kaupunki on jakanut teknisen luovuuden palkinnon jo vuodesta 1981 alkaen, toteaa palkitsemistoimikunnan puheenjohtaja Markku Mattila.

-Tampere on historiallisesti tärkeä tekniikan kaupunki. Täällä on oltu hyvin ennakkoluulottomia teknisen luovuuden suhteen, ja sen avulla on syntynyt työpaikkoja sekä elintasoa.

- Tämän takia minusta on erittäin merkittävää, että teknistä luovuutta esimerkiksi taiteellisen luovuuden rinnalla arvostetaan ja tuodaan esille, Mattila sanoo.

Perinteisen teollisuuden tutkimus kaipaa tukea

Kaksi muuta palkintoa tulivat prosessitekniikan energiansäästön tutkijoille. Esimerkiksi sellu- ja paperiteollisuus kuluttaa melkoisesti energiaa, joten säästötkin ovat suuria.

Vanhan kunnon savupiipputeollisuuden tutkimusrahoituksella on valtava merkitys, muistuttaa toinen palkinnonsaaja, professori Reijo Karvinen Tampereen teknillisestä yliopistosta.

- Nyt kun on uusia Nokioita yritetty etsiä kissojen ja koirien kanssa, niin sanoisin, että perinteisen teollisuuden tutkimusrahoitus on samaan aikaan laiminlyöty. Perinteistä teollisuutta, joka pärjää maailmalla ja tuo Suomelle euroja, pitää tukea.

- Sieltä saattaa löytyä näitä rönsyjä, jotka luovat uutta liiketoimintaa

Lähteet: YLE Tampere / Jouni Tanninen