DNA todisti Australian aboriginaalit edelläkävijöiksi

Australian aboriginaalit ovat osoittautuneet maailman vanhimmaksi samoilla sijoilla asuvaksi kansaksi. Tämän päiväna aboriginaalit ovat DNA-tutkimusten perusteella suoraan sukua Australiaan 50 000 vuotta sitten tulleille ensimmäisille ihmisille. Tulokset tuovat aivan uutta valoa nykyihmisten asutushistoriaan.

. Kuva: Dave Hunt / EPA

Kööpenhaminan yliopistossa tehty kansainvälinen tutkimus sai alkunsa hiustukosta, jonka aboriginaalimies lahjoitti brittitutkijalle 1900-luvun alussa. Nyt sata vuotta myöhemmin tutkijat ovat kyenneet eristämään hiuksista DNA:ta, jonka avulla he ovat päässeet ensimmäisten australialaisten geneettisille jäljille.

DNA:ssa ei ole lainkaan eurooppalaisten perimää, mikä osoittaa, että kyseisen miehen suku oli irtaantunut nykyihmisten muusta populaatiosta peräti 65 000 - 70 000 vuotta sitten.

Siten aboriginaalien esivanhemmat olivat juuri niitä ihmisiä, jotka lähtivät ensimmäisinä vaeltamaan pois Afrikasta. Australiaan he saapuivat arkeologisten löytöjen perusteella 50 000 vuotta sitten. Mikään muu kansa muualla kuin Afrikassa ei ole asunut yhtä kauan samoilla sijoilla.

Eurooppalaiset viivyttelivät pitkään

Tutkimus antaa myös aivan uutta tietoa muidenkin väestöjen esihistoriasta. Aiemmin on oletettu, että me kaikki olemme lähtöisin yhdestä ainoasta muuttoaallosta, joka vei Afrikasta Eurooppaan, Aasiaan ja Australiaan. Siinä tapauksessa aboriginaalien pitäisi olla lähtöisin aasialaisista, joista eurooppalaiset olivat jo eronneet.

Uusi tutkimus osoittaa kuitenkin, että nykyisten aboriginaalien esivanhemmat lähtivät Afrikasta omin päin ennen muita muuttajia, kulkivat halki Aasian ja meloivat Australiaan. Aasialaisten ja eurooppalaisten esivanhemmat olivat sen jälkeen yhdessä vielä 24 000 vuoden ajan.

Sivujuonteena tulokset myös edistävät DNA-tutkimuksen mahdollisuuksia. Tätä ennen ihmisen hiuksista on saatu geneettistä materiaalia vain, jos hiukset ovat säilyneet jäässä. Tässä tutkimuksessa ilmeni, että perimä voi selvitä myös muista vanhoista hiuksista ilman että siihen sekottuu nykypäivän aineksia. Hampaille ja luille niin käy usein.